ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρο-«κλειδί» η σύνταξη στα 67

Μέτρο-«κλειδί» η σύνταξη στα 67

Σκληρή μάχη κυβέρνησης-τρόικα για τα εργασιακά – Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων

Στα εργασιακά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η τρόικα, που εμμένει σε σειρά αλλαγών στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, έχοντας δώσει στο συγκεκριμένο μέτρο καθοριστικό ρόλο που θα κρίνει την πορεία τους διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 χρόνο θα επιφέρει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ. Όμως, κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και τα όρια ηλικίας άλλων κατηγοριών ασφαλισμένων, που κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης πριν τα 65 έτη, όπως μητέρες, υπάλληλοι με συμπληρωμένη 35ετία, ασφαλισμένοι πριν το 1983.

Κι ενώ ο ασφαλιστικός νόμος του 2010 προβλέπει ότι από το 2021 θα αυξηθούν τα γενικά όρια πάνω από τα 65, στη βάση της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής.

Την ίδια ώρα, η τρόικα ζητά την εφαρμογή του νόμου που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων από το 2013 κι όχι από το 2015, όπως προβλεπόταν. Επίσης, ζητά περικοπή 2%-10% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, μείωση των εφάπαξ από 22% έως 35% και επιβολή εισφοράς σε όσους το έλαβαν εξ ολοκλήρου από το 1995 και μετά.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδομάτων που αντικατέστησαν την 13η και 14η κύρια σύνταξη καθώς και η αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 20 χρόνια (έναντι 15 ετών που ισχύει σήμερα) και όριο ηλικίας 65 ετών για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν θέματα ελαστικού ωραρίου και αποζημιώσεων καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας.