ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων προσπαθεί να επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της θέσπισης του Ενιαίου Φόρου, σε αντιδιαστολή με τα όσα ισχύουν σήμερα.

Ο εφιάλτης του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων αναμένεται να τελειώσει, γεγονός που αναμένεται ελαφρύνει την επιβάρυνση των ιδιοκτητών κατοικιών και ακινήτων χαμηλής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας, που δε διαθέτουν επιπλέον ακίνητη περιουσία.

Όσοι όμως έχουν περισσότερα ακίνητα, κατοικίες σε ακριβές περιοχές ή ακόμα και αγροτεμάχια αναμένεται να αντιμετωπιστούν διαφορετικά και με υψηλότερη φορολογία.

Όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, ακόμη και κάτοχοι μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αν δεν αξιοποιούν τις εκτάσεις αυτές ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των οικημάτων τους.

Με βάση τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

- Φορολογούμενος με διαμέρισμα στο Ίλιον εμβαδού 130 τ.μ. με τιμή ζώνης 900 ευρώ / τ.μ. παλαιότητας τεσσάρων ετών, καλείται να πληρώσει φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 552,5 ευρώ. Σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, το 2014 θα πληρώσει 438.75 ευρώ, δηλαδή θα "ελαφρυνθεί" 113,75 ευρώ .

- Σε περίπτωση φορολογούμενου με διαμέρισμα 110 τετραγωνικών στην Αγία Παρασκευή, τιμή ζώνης 1.800 / τ.μ. και παλαιότητα 18 χρόνων για το 2013 πληρώνει μέσω της ΔΕΗ 617,1 ευρώ, ενώ με βάση τη νέα ρύθμιση θα κληθεί να καταβάλει 568.7 ευρώ, μείωση μόλις 48,4 ευρώ.

Αν ο ίδιος διαθέτει εξοχική κατοικία στο Πόρτο Ράφτη 80 τ.μ. 29 ετών παλαιότητας, φέτος πληρώνει 408 ευρώ ενώ για το 2014 θα δώσει στα κρατικά ταμεία 400 ευρώ.

- Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος διαθέτει δύο διαμερίσματα σε νέα οικοδομή στο Χαλάνδρι με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ / τ.μ. και συνολικό εμβαδόν τους είναι 260 τετραγωνικά.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σήμερα, καλείται να πληρώσει 2.210 ευρώ ενώ με βάση το νέο φόρο θα καταβάλει 1.625 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που διαθέτει και ένα αγροτεμάχιο στην επαρχία φέτος δε θα πληρώσει τίποτα, αλλά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα οφείλει να καταβάλει 180 ευρώ. Συνολικά δηλαδή, το κέρδος του θα φτάσει τα 405 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

«Φρένο» στις επιστροφές φόρου