ΚΟΣΜΟΣ

Σλαβιάνσκ: Κατάσκοπος μεταξύ των «συλληφθέντων» παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Σλαβιάνσκ: Κατάσκοπος μεταξύ των «συλληφθέντων» παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Ένας «κατάσκοπος» της κυβέρνησης του Κιέβου είναι μεταξύ των μελών της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που συνελήφθησαν, όπως δήλωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μου έγινε γνωστό ότι μεταξύ αυτών είναι ένας υπάλληλος του μυστικού στρατιωτικού προσωπικού του Κιέβου», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της Σλαβιάνσκ, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.

«Άνθρωποι που έρχονται εδώ ως παρατηρητές για την ευρωπαϊκή κοινότητα φέρνουν μαζί τους έναν πραγματικό κατάσκοπο, είναι ανάρμοστο», είπε ο Πονομαριόφ στους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το λεωφορείο που μετέφερε τους διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται 7 εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κρατείται στο κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) στη Σλαβιάνσκ.

«Άγνωστοι κατέλαβαν στις 11:40 (τοπική ώρα) ένα λεωφορείο με 13 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένων επτά εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, πέντε ουκρανών στρατιωτών και του οδηγού (. . .). Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν βρίσκονται στην τοπική έδρα της κρατικής ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους. Αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους λέγοντας ότι πρέπει να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια όργανα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά «τη σύλληψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Σουηδός, στην ανατολική Ουκρανία», ενώ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή τους», όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε διευκρινίσει ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ αποτελείται από τρεις γερμανούς στρατιώτες, έναν γερμανό διερμηνέα και στρατιωτικούς παρατηρητές από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία.'

Διαβάστε ακόμα:

Σλαβιάνσκ: Αυτονομιστές κρατούν εκπροσώπους του ΟΑΣΕ