ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κριμαία ο Πούτιν;

Στην Κριμαία ο Πούτιν;

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έθιξε σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα της συμμετοχής του σε μια στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην Κριμαία αύριο 9η Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.


Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου στην Ρωσία προκειμένου να παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

"Η καγκελάριος ρώτησε ευθέως" τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, και "εκείνος άφησε ανοιχτή την απάντησή του όσον αφορά την παρουσία του ή όχι", σημείωσε ο Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

"Η στρατιωτική παρέλαση δεν είναι κάτι καλό. Αν ο Πούτιν παρευρεθεί σε αυτή, αυτό θα καταστήσει πιο περίπλοκα ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ήδη αρκετά" περίπλοκα, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δύσκολες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να αρχίσει μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

"Θα ήταν κρίμα μια τέτοια ημέρα να χρησιμοποιηθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσεων για την διοργάνωση μιας παρέλασης", είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος.

"Η 9η Μαΐου είναι μια απίστευτα σημαντική ημέρα που συνδέεται με την νίκη κατά του Εθνικοσοσιαλισμού (...). Εγώ βρέθηκα στην Μόσχα πριν από τέσσερα χρόνια για την 9η Μαΐου καθώς ήταν σημαντικό για μένα (να δείξω) ότι έχουμε κατανοήσει την Ιστορία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πρότεινε χθες ένα σενάριο "διαλόγου" για την Ουκρανία, το οποίο προβλέπει την παύση της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με αντάλλαγμα την αναβολή του "δημοψηφίσματος" για την ανεξαρτησία περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ωστόσο η πρότασή του απερρίφθη σήμερα και από τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ «κουνάει το δάχτυλο» στη Ρωσία