ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Αυστρία: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Άκαρπος αποδείχθηκε ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ολοκληρώθηκε στη Βιέννη.

«Αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 ολοκληρώθηκε», ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που ηγείται των συνομιλιών για λογαριασμό των μεγάλων δυνάμεων.

«Δεν επιτεύχθηκε πρόοδος σε κανέναν τομέα (. . .) και δεν ορίστηκε κάποια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση», μετέδωσε από την πλευρά του το αραβόφωνο, ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ, επικαλούμενη έναν Ιρανό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιουλίου «εφόσον γίνουν σεβαστά τα πυρηνικά δικαιώματά» της Τεχεράνης, ενώ σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις θα συνεχιστούν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις επαφές που είχε η ιρανική αντιπροσωπεία τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Βιέννη «σοβαρές και εποικοδομητικές».

Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο, τόνισε ότι οι συνομιλίες πλέον είναι «αργές και δύσκολες», εκφράζοντας όμως την ελπίδα ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Λονδίνο: Επίθεση 5.000 μελισσών σε κεντρικό δρόμο! (videos+photos)