ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο:Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη του υπόπτου για την επίθεση στο εβραϊκό μουσείο

Βέλγιο:Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη του υπόπτου για την επίθεση στο εβραϊκό μουσείο

Η βελγική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη στη Γαλλία του "πιθανού δράστη" του μακελειού στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου."Μπορώ να επιβεβαιώσω τη σύλληψη του πιθανού δράστη του περιστατικού", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.


Ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες στην οποία θα δώσει ακριβή στοιχεία για τη σύλληψη αυτή.
Η βελγική δικαιοσύνη είχε επιβεβαιώσει από τη Δευτέρα την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας στην επίθεση αυτή εναντίον του εβραϊκού μουσείου των Βρυξελλών.

Ο Γάλλος θεωρείται ύποπτος για το φόνο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου και συνελήφθη την Παρασκευή στη Μασσαλία, ενώ πάνω του έφερε ένα Καλάσνικοφ και ένα περίστροφο του ίδιου τύπου με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στην έρευνα και δικαστική πηγή.

Οι αρχές έχουν υποψίες ότι ο 29χρονος συλληφθείς από το Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας Μέχντι Νεμούς είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013 για να πολεμήσει στο πλευρό τζιχαντιστών. Για το λόγο αυτό υπήρχε φάκελός του στη γαλλική γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφαλείας (DGSI), σύμφωνα με γαλλικές πηγές. Ο άνδρας επίσης είχε φυλακιστεί το 2012.

Ο ύποπτος συνελήφθη στο σταθμό λεωφορείο Σεν-Σαρλ στη Μασσαλία από τις τελωνειακές αρχές, ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο που ερχόταν από το Άμστερνταμ μέσω Βρυξελλών.

"Αυτό είναι μια ανακούφιση", δήλωσε ο Τζόελ Ρούμπινφελντ, επικεφαλής της βελγικής Ένωσης κατά του Αντισημιτισμού, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
"Ωστόσο αυτό που επίσης μας ανησυχεί, είναι ότι θεωρούμε ζωτικής σημασίας οι χώρες, πολίτες των οποίων έχουν πάει στη Συρία, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί".

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ο άνδρας είχε στις αποσκευές του ένα Καλάσνικοφ, ένα περίστροφο και πυρομαχικά. "Όπλα του τύπου αυτού χρησιμοποιήθηκαν στις 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες", εξήγησε μια από τις πηγές αυτές.

Ο άνδρας είχε επίσης μια φορητή κάμερα τύπου GoPro. Στο ρουχισμό του υπήρχε ένα σκούρο καπέλο, όμοιο με αυτό που φορούσε ο δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό μουσείο, σύμφωνα με εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του μουσείου που δημοσιοποίησε η βελγική αστυνομία.

Στο βίντεο αυτό διάρκειας 30 λεπτών διακρίνεται ένας άνδρας που φορά σκούρο καπέλο, γυαλιά ηλίου και μπλε σακάκι ο οποίος εισέρχεται στο κτίριο, βγάζει ένα Καλάσνικοφ από μια τσάντα και αρχίζει να πυροβολεί πριν βγει ήρεμα από το κτίριο.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη Γάλλος για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο