ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανίδα φυλακίστηκε γιατί παρακολούθησε ανδρικό αγώνα βόλεϊ στην Τεχεράνη

Βρετανίδα φυλακίστηκε γιατί παρακολούθησε ανδρικό αγώνα βόλεϊ στην Τεχεράνη

Συγκλονίζει η ιστορία της νεαρής Βρετανίδας που βρίσκεται σε φυλακή του Ιράν, εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες, επειδή επιχείρησε να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ ανδρών στην Τεχεράνη.

Η 25χρονη Γκόντσεν Γκαβάμι, συνελήφθη μαζί με περισσότερες από 12 γυναίκες που προσπάθησαν να εισέλθουν στο στάδιο όπου η Εθνική ανδρών του Ιράν έπαιζε με την Ιταλία στις 20 Ιουνίου.

Αρχικά είχε αφεθεί ελεύθερη, αλλά όταν επέστρεψε για να πάρει τα υπάρχοντά της μερικές ημέρες αργότερα, συνελήφθη για δεύτερη φορά και μεταφέρθηκε στη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης, στην οποία φυλακίζονται πολιτικοί κρατούμενοι και δημοσιογράφοι.

Ο 28χρονος αδελφός της Γκαβάμο, Ιμαν, είπε ότι τηλεφώνησε κλαίγοντας στην οικογένειά της, λέγοντας ότι είχε τεθεί στην απομόνωση για 41 ημέρες.

Η Γκόντσεν Γκαβάμι, είναι ασκούμενη δικηγόρος, που σπούδασε στο Λονδίνο και έχει ιρανική και βρετανική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον Independent, στο Facebook έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την απελευθέρωση της, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 9.000 ακολούθους, ενώ διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έξω από αγώνες βόλεϊ στο Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας δήλωσε ότι γνωρίζει για την φυλάκισής της Γκαβάμι, αλλά οι διπλωματικές αρμοδιότητές του στο Ιράν είναι περιορισμένες.

Η Γκαβάμι διαμαρτυρόταν με άλλες ακτιβίστριες για τα γυναικεία δικαιώματα, έξω από το στάδιο Αzadi (που σημαίνει "ελευθερία) ενάντια στην απαγόρευση για τις γυναίκες να βλέπουν ανδρικά σπορ.

Ο νόμος θεσπίστηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, απαγορεύοντας σε μεικτά πλήθη να βλέπουν παιχνίδια, όπου οι άνδρες δεν θεωρούνταν πλήρως ντυμένοι.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανάμειξη των ανδρών και των γυναικών στα γήπεδα δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ιράν, Ισμαήλ Αχμάντι Μογκχαντάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Η απόφαση που λαμβάνεται από ανώτατους ηγέτες παραμένει αμετάβλητη, και ως εφαρμοστές του δικαίου, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στις γυναίκες να εισέλθουν στα γήπεδα.»

Διαβάστε επίσης:

Δραματική επιχείρηση διάσωσης κοριτσιού που έπεσε σε χαράδρα (Pics)