ΚΟΣΜΟΣ

Η εκεχειρία στην Ουκρανία απαραίτητη προϋπόθεση για την παράδοση των Mistral στη Ρωσία

Η εκεχειρία στην Ουκρανία απαραίτητη προϋπόθεση για την παράδοση των Mistral στη Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε την Πέμπτης από το Μιλάνο ότι θα πρέπει να γίνει «σεβαστή πλήρως» η εκεχειρία στην Ουκρανία προτού η χώρα του προχωρήσει, όπως είναι προγραμματισμένο για τα τέλη του μήνα, στην παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει πλήρως σεβαστή η εκεχειρία στην Ουκρανία και αυτό που αποκαλούμε το σχέδιο διευθέτησης της κρίσης —η συμφωνία του Μινσκ— να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην ιταλική πόλη με την ευκαιρία της συνόδου Ευρώπης- Ασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει και πάλι ένα μήνα νωρίτερα ότι ο σεβασμός στην εκεχειρία στην Ουκρανία είναι προϋπόθεση για την παράδοση των δύο Mistral στη Ρωσία.

Το πρώτο πλοίο έχει πάρει το όνομα «Βλαδιβοστόκ», ενώ το δεύτερο, που είναι ακόμη υπό κατασκευή, ονομάζεται «Σεβαστούπολη».

Η πώλησή τους στη Ρωσία είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2011 υπό την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί έναντι τιμήματος σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύνοδος στην Αβάνα υπό τον φόβο του Έμπολα