ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Νικόλας Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Δεν αποκλείω κρίση στο Αιγαίο από την Τουρκία»

Νικόλας Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Δεν αποκλείω κρίση στο Αιγαίο από την Τουρκία»

Ο επικεφαλής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά στο Newsbomb.gr. Τι λέει για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου, την οικονομική κρίση στην Τουρκία και τους Αμερικανούς που άρχισαν να... τρυπάνε στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου και γιoς του αείμνηστου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Nικόλας Παπαδόπουλος, δεν αποκλείει, ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω και της οικονομικής πίεσης στο εσωτερικό του, να επιχειρήσει να δημιουργήσει σκηνικό έντασης είτε στο Αιγαίο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε στον Έβρο.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των γεωτρήσεων από την Εxxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δίνει στο Newsbomb.gr τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της Κύπρου.

Κύριε Πρόεδρε, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα; Πιστεύετε θα επιχειρήσει να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ή στα οικόπεδα 5,6,7;

«Κατ’ αρχάς, ως γενικό σχόλιο, θα έλεγα πως είναι αρκετά «ασφαλές» να προβλέπει κάποιος ότι η Τουρκία θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο με τον προκλητικό ή επεκτατικό ή προβληματικό τρόπο με τον οποίο ενεργεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το λέω, όχι λόγω απαισιοδοξίας, αλλά λόγω συνειδητοποίησης μιας πραγματικότητας: για όσο η Τουρκία δεν καταβάλλει οποιοδήποτε πολιτικό, διπλωματικό ή οικονομικό κόστος για την όλη προκλητική στάση της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι προφανές ότι δεν θα βρίσκει κανένα λόγο και κανένα κίνητρο να αλλάξει αυτή τη στάση.

Αντίθετα, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ουδέτερη, έως και φιλική σε κάποιες περιπτώσεις, στάση συγκεκριμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών – σε ότι αφορά το Κυπριακό – μάλλον θρέφουν αυτή την τουρκική πολιτική. Επιπρόσθετα, εάν στην εξίσωση βάλουμε και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής λίρας, τότε δεν αποκλείεται η πλάστιγγα να γύρει στη μεριά της κρίσης, παρά στη μεριά της εξομάλυνσης, για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία.

Σε σχέση τώρα με τα συγκεκριμένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, η εμπειρία δείχνει ότι διαφορετική είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι σε γεωτρήσεις της Exxon Mobil, η οποία έλαβε άδεια για τα Οικόπεδα 5 και 10, και διαφορετική απέναντι σε γεωτρήσεις της ΕΝΙ ή της TOTAL, που έχουν άδεια για τα 6 και 7. Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίδρασης, ουσιαστικής ή συμβολικής και η Τουρκία διαχρονικά δείχνει να τους αξιοποιεί όλους, αναλόγως περίστασης».

Πιστεύετε ότι η κρίση την τουρκική οικονομία μπορεί να οδηγήσει τα Ταγίπ Ερντογάν σε εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο;

«Δεν το αποκλείω. Είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε ακόμα και στον Έβρο, όπως έκανε πριν δύο χρόνια. Όπως ανέφερα και πριν, η κρίση στην τουρκική Οικονομία είναι παράγοντας πρόκλησης κρίσης και όχι εξομάλυνσης. Και μιλάμε για έναν Πρόεδρο, όπως ο Ερντογάν, με ηγεμονικά χαρακτηριστικά και νοοτροπία, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν είκοσι χρόνια στο προσκήνιο, ισχυρός και πανούργος σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας».

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική;

«Με θετικό πρόσημο. Υπό την έννοια ότι, τα τελευταία χρόνια, έγιναν και γίνονται ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Κυπριακό, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση τηρεί σταθερά και διαχρονικά μια θέση αρχών ως προς την επιδιωκόμενη λύση, αλλά αναφέρομαι και στις ενέργειες ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο πως, με μια γειτονική χώρα όπως η Τουρκία, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνω αυτό που λέμε επίμονα και στην Κύπρο: Πως οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να εφαρμόσουν έντονα, μεθοδικά, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα, μία πολιτική πρόκλησης πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η στάση της συγκεκριμένης χώρας επιβάλλει αυτή την αντίδραση. Ξέρουμε ότι δεν είναι απλό, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, ειδικά στο σημερινό ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά, έτσι κι αλλιώς, η γειτνίαση με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ απλή, ούτε εύκολη. Εφόσον λοιπόν η γεωγραφία και η Τουρκία δεν αλλάζουν, οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δική μας πολιτική και τη δική μας διπλωματική δράση, αναλόγως».

Στην Ελλάδα παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Από τι θα εξαρτηθεί εάν θα είστε υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;

«Να μου επιτρέψετε να επαναλάβω αυτό που λέω και στην Κύπρο. Για τις Προεδρικές Εκλογές θα αποφασίσουμε, ως Κόμμα, την ώρα που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει, για το πρόσωπο που πρέπει. Το μείζων δεν είναι το αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος αλλά το πως το Δημοκρατικό Κόμμα θα κυβερνήσει ξανά, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, με την επιτυχία που το έπραξε στο παρελθόν. Επομένως, δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί σήμερα - Οι γιορτές θα κρίνουν το lockdown του Γενάρη

Αλλάζει το κόστος στα διόδια της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

Τι αλλάζει η εφορία στις πολυκατοικίες – Το κέρδος για 2,8 εκατ. κατοικίες