ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πώς προετοιμάζεται η Αθήνα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πώς προετοιμάζεται η Αθήνα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
In Time/Φωτογραφία Αρχείου

Υπουργείο Εξωτερικών: Χαμηλές οι προσδοκίες και ίσως φρούδες ελπίδες 

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να είναι άριστα προετοιμασμένη η ελληνική αντιπροσωπεία για τη συνάντηση του Κυριακου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση αυτή είναι πια πολυσυζητημένη και επενδύουν πολλοί σε αυτήν, κυρίως οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όμως σε επίπεδο ρεαλισμού οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές και μάλλον οι ελπίδες είναι φρούδες. Ακόμη και αν ανακοινωθεί η ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, που έχει ήδη συμφωνηθεί να γίνει άμεσα, δύκολα θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις από τις στρατηγικές της επιδιώξεις, ούτε ασφαλώς πρόκειται να πιεστεί από τους Συμμάχους για να συμμορφωθεί στη πράξη με το Διεθνές Δίκαιο όσο το παζάρι είναι ανοιχτό για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Η βασική μου φιλοδοξία είναι τώρα να συμφωνηθεί αυτό στη σύνοδο κορυφής», είπε σε δημοσιογράφους. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι τα φώτα της διπλωματίας θα πέσουν στον Ερντογάν, που θα κάνει το γνωστό παζάρι του. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και την πρόθεση και τη διάθεση να βρει λύσεις με την Τουρκία. Είναι όμως η συγκυρία κατάλληλη;

Πολλές από τις εισηγήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αλλάξει την στρατηγική του σε ότι αφορά την Ελλάδα. Εξακολουθεί να τα θέλει όλα. Εφ’ολης της ύλης διαπραγμάτευση, όλα στο τραπέζι.

Το δόγμα, δηλαδή το kazan-kazan (τουρκική μετάφραση του win-win) με το οποίο εννοεί αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε: “Δικό μου το 50% και θέλω μερίδιο και από το άλλο το δικό σου 50%”. Έμπειροι διπλωμάτες βλέπουν επίσης να προχωρά σε ένα διπλωματικό μαράθωνιο επαφών με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ να ενισχύει τους δεσμούς του με τις αραβικές χώρες. Εφαρμόζει μια τακτική να τα βρει με ολους τους γείτονες εκτός από την Ελλάδα. Και αυτό η Ελλάδα το βλέπει.