ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Μονόδρομος το βέτο στην Αλβανία, αν δεν υποχωρήσει ο Ράμα

Μονόδρομος το βέτο στην Αλβανία, αν δεν υποχωρήσει ο Ράμα
AP

Προς μετωπική σύγκρουση με την Αλβανία

Αλλεπάλληλες επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη για την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δείχνει για άλλη μια φορά εμμονική αδιαλλαξία θέτοντας σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την κατανόηση των εταίρων, οι οποίοι δύσκολα όμως θα βγούνε μπροστά να αναλάβουν πρωτοβουλία κάνοντας πράξη αυτό που ψιθυρίζουν, ότι το θέμα Μπελέρη δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά είναι κάτι που αφορά της αξιοπιστία της Ένωσης απέναντι στη Διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Έτσι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στόχευε όχι μόνο στον Έντι Ράμα αλλά και στους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος παρέστη σε δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ουδείς στην κυβέρνηση είναι βέβαιος ότι ο Έντι Ράμα θα πράξει τα δέοντα έστω και με καθυστέρηση. Άλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες παραπέμποντας στην «ανεξάρτητη» Αλβανική Δικαιοσύνη δήλωνε προκλητικά ότι τίποτε δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν έρθει «τούμπα όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και το δικαστήριο ακολουθώντας την ετυμηγορία που ο ίδιος είχε εκδώσει με τις δημόσιες δηλώσεις του, απέρριψε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για να λάβει άδεια και να ορκισθεί ως Δήμαρχος ενώ αναμένεται η συνέχιση της δίκης παρωδίας για την σκευωρία της δήθεν εξαγοράς ψήφων. Η στάση του Ράμα είναι γνωστή στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους από την εποχή που έδωσε την εντολή για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση της Χειμάρρας .

Οι ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν αμήχανοι έστω και αν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν σχετικά με την Διεύρυνση περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία ταυτίζονται με τις Ελληνικές θέσεις: «Το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ελευθερίας έκφρασης, καθώς και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε Μειονότητες. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την εφαρμογή συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με διαφανή τρόπο, μεταξύ άλλων με την κατοχή, διαβουλεύσεις με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραποίησης εγγράφων και ταχεία προώθηση της διαδικασίας εγγραφής και αποζημίωσης.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση του παράγωγου δικαίου για τις μειονότητες και εξακολουθεί να παροτρύνει την Αλβανία να εγκρίνει και να εφαρμόσει ταχέως τους σχετικούς εναπομένοντες εσωτερικούς κανονισμούς σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο του 2017 σχετικά με την προστασία των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει επίσης την Αλβανία να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την εθνική απογραφή με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα».