ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή και η θέση της Ελλάδας

Τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή και η θέση της Ελλάδας

Όλοι οι ηγέτες που βρέθηκαν στο Νταβός έκαναν αναφορά στις εξελίξεις στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς όμως να μπορεί να προτείνει μια λύση που θα βγάλει τη διεθνή κοινότητα από το αδιέξοδο

Για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών τον πρωθυπουργό, ο οποίος από το Οικονομικό φόρουμ του Νταβός έστειλε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα κρατά μια μετριοπαθή θέση και είναι διατεθειμένη να παίξει οποιοδήποτε διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή.

«Είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως Ευρωπαϊκή Ενωση συλλογικά δεν έχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδραση του απέναντι σε αυτήν την φρικτή επίθεση», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».

Όλοι οι ηγέτες που βρέθηκαν στο Νταβός έκαναν αναφορά στις εξελίξεις στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς όμως να μπορεί να προτείνει μια λύση που θα βγάλει τη διεθνή κοινότητα από το αδιέξοδο. Το πρόβλημα είναι ότι το μέτωπο δεν είναι ένα αλλά πολλά και όλα έχουν παρελθόν ετών και όλες οι πλευρές δεν έχουν διάθεση υπαναχώρσησης. Στη Λωρίδα της Γάζας οι ηγέτες της Χαμάς, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, παρά το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Η Χαμάς απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο πρώην ανώτατος πολιτικός ηγέτης της, λέει πως μοναδική λύση είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής. Στα βόρεια η πιθανότητα ενός πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, εντός των προσεχών μηνών είναι σήμερα πολύ πιο μεγάλη από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Με τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ να είναι καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι μια «ολοκληρωτική σύγκρουση» μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν «πλήρης καταστροφή».

Ένα ακόμη μέτωπο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ιραν- Πακιστάν με τα διασυνοριακά πλήγματα να συνιστούν μια βίαιη επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών.

Τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν, χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν στάσεις κατά μήκος των κοινών συνόρων τους, μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Μέτωπο υπάρχει και στην Ερυθρά θάλσσα με τους αντάρτες Χούθι από την Υεμένη να επιτίθενται σε διερχόμενα εμπορικά πλοία. Αλλά και η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ισορροπίες λοιπόν είναι λεπτές σε όλα τα παραπάνω μέτωπα , δημιουργώντας άλλο ένα ακανθώδες πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο που δυσκολεύεται να ευχαριστήσει όλους τους περιφερειακούς του συμμάχους.