ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η έγκριση για τα F-16 και η πιθανή πρόσκληση Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

Η έγκριση για τα F-16 και η πιθανή πρόσκληση Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

Πρόσκληση για το Λευκό Οίκο αναμένει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν μετά και την έγκριση του επίσημου αιτήματος της κυβέρνησης για την πώληση στην Τουρκία 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων καιεξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16.

Ο Αγιος Βαλεντίνος ήρθε νωρίτερα για τον Τούρκο πρόεδρο και μόλις ακριβώς πέρασε η προθεσμία των 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα, ολοκληρώθηκε η έγκριση.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, που έπαιξε ρόλο στο να κλείσει η συμφωνία επιβεβαίωσε την είδηση με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως τα σχόλια του αποτελούν επίσημη επιβεβαίωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης πώλησης των F16.

Στο μήνυμα του ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε:

«Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων». Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως «ολοκληρώθηκε από χθες το σημαντικό στάδιο σχετικά με την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης και ενστάσεων στο Κογκρέσο».

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν το δικαίωμα να αξιολογήσουν και, εάν υπάρχει, να αντιταχθούν σε πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες. Οι επιτροπές εξωτερικών σχέσεων τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν την πώληση F-16 στην Τουρκία σε δηλώσεις τους.

Την απόφαση του να μην αντιταχθεί στη πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία ανακοίνωσε και ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, σημειώνοντας, όμως, ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να παραμείνει υπό στενή επιτήρηση. Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ εξήγησε ότι εξακολουθεί να είναι ανήσυχος για τις ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, στην Αρμενία και στη Συρία. Ωστόσο, μετά τις διαβεβαιώσεις και την ενημέρωση που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καταψηφίσει την πώληση F-16 καταθέτοντας ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας.

Όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ανάφερε η αμερικανική κυβέρνηση με ενημέρωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα προκειμένου να ενθαρρύνει τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κρις βαν Χόλεν δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την κυβέρνηση, καθώς είναι σημαντικό η τουρκική συμπεριφορά να παραμείνει στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου για το επόμενο διάστημα.

Η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία μπορεί να καθυστέρησε πολύ, αλλά είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός και ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινότητα του ΝΑΤΟ. Τούτου λεχθέντος, συνεχίζω να έχω σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά των Κούρδων συμμάχων μας στη Συρία, τις επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που έπαιξε στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ”.