ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί περιμένει ο Ερντογάν τον «Αγιο Βαλεντίνο» - To κρυφτούλι» της Τουρκίας για τα F-16

Γιατί περιμένει ο Ερντογάν τον «Αγιο Βαλεντίνο» - To κρυφτούλι» της Τουρκίας για τα F-16

Ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δίεψευσε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία υπόκειται σε όρους. 

Ροκανίζει το χρόνο η Τουρκία ο οποίος μετρά αντίστροφα ώστε να περάσει το χρονικό διάστημα των 15 ημερών , που τόσο διαρκεί η περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο για τα F-16.

Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυχγρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Η επιστολή κατατέθηκε στις 29 Ιανουάριου επομένως λίγο πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, το Κογκρέσο θα πρέπει να απαντήσει εάν έχει ή όχι ενστάσεις.

Mέχρι τότε παίζει το παιχνίδι της ικανοποιώντας πότε το εσωτερικό ακροατήριο και πότε τη Δύση. Ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δίεψευσε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία υπόκειται σε όρους.

«Η διαδικασία έγκρισης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70 και τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων F-16 σύμφωνα με τις ανάγκες της Διοίκησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου. Η διαδικασία έγκρισης περιλαμβάνει επίσης αιτήματα για πυρομαχικά, υλικά και εξοπλισμό για τα αεροσκάφη. -- Μόλις ληφθούν οι Επιστολές Προσφοράς και Αποδοχής, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το χρονοδιάγραμμα. Η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση, σε αντίθεση με ό,τι έχει υποστηριχθεί από ορισμένες ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες», ανέφερε.

Mέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, καθώς η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, βρέθηκε στην Κύπρο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση αύριο με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσιν Ταταρ.

Πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι να προσπαθήσει να δώσει εκ νέου ώθηση στη διαδικασία και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θέλει εγκλωβιστεί μέσα και στις δηλώσεις της τονίσε πως όσα λιγότερα λέει τόσο περισσότερο μπορεί να εργαστεί.