ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η διπλωματική διάσταση της επίθεσης στην Οδησσό

Η διπλωματική διάσταση της επίθεσης στην Οδησσό
Eurokinissi

Νέο κεφάλαιο στη διπλωματική αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση

Η ρωσική επίθεση στην Οδησσό την ώρα που βρισκόταν ο πρωθυπουργός στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας. Όμως άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματική αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση που είχε εκτενές διεθνές αντίκτυπο.

Καταρχήν έγινε θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ήταν εκτός της ατζέντας, αφού ο λόγος που έγινε η Σύνοδος στο Βουκουρέστι ήταν να δοθεί εκ νέου το χρίσμα στην Ούρσουλα Φον Ντεν Λαιεν για να είναι και πάλι υποψήφια στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιθέτως η πυραυλική ρωσική επίθεση στο σημείο που βρισκόταν επί τόπου Ευρωπαίος Πρωθυπουργός, εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριάρχησε ως είδηση στη ρουμανική πρωτεύουσα αφού ενδεχόμενη τραγική εξέλιξη θα είχε σοβαρότατη επίπτωση στις ευρωρωσικές σχέσεις. Το μήνυμα στο Κρεμλίνο ήταν σαφές: «Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε».

Η γαλλική Le Monde έδωσε τον τίτλο «Η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη της Οδησσού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Έλληνα Πρωθυπουργού» ενώ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες «γλύτωσαν παρά τρίχα από τη ρωσική πυραυλική επίθεση».

Οι Αμερικανοί ήρθαν απευθείας σε επαφή με την ελληνική πλευρά μόλις πληροφορήθηκαν το περιστατικό, ενώ τη σχετική είδηση μετέδωσε και το CNN.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι είναι στο χειρότερο σημείο καθώς ο ίδιος ο Μεντβέντεφ είπε ότι «αν η Ρωσία στόχευε την αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι, θα την είχε πετύχει» χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν οι Ρώσοι γνώριζαν τη στιγμή της επίθεσης την ακριβή τοποθεσία της ελληνικής αποστολής. Σε αυτή τη γεωοπολιτική εξίσωση κρατάμε ότι Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη σε ιεραρχία στις ΗΠΑ διπλωμάτης και γνωστή για τις επιθετικές απόψεις της για τη Ρωσία και τις ενέργειές της στην Ουκρανία, θα αποχωρήσει από τη θέση της αυτόν τον μήνα όπως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Νούλαντ είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα την ταραχώδη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια έγινε Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προτού διοριστεί για να υπηρετήσει ως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την πρώην υπουργό Χίλαρι Κλίντον κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ως εκπρόσωπος του υπουργείου και αργότερα ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, η Νούλαντ προκάλεσε την οργή πολλών Ρώσων ηγετών για τη σθεναρή υπεράσπιση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Εκείνη τη χρονιά εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, είχε διαρρεύσει συνομιλία της με τον τότε πρέσβη στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, όπου έλεγε “f…ck Europe” για την ΕΕ, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ.