Όταν ο στρατός ανέλαβε την εκκένωση Ελλήνων: Από το «Χρυσόμαλλο Δέρας» στον «Κέδρο»

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από εμπόλεμες ζώνες από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Όταν ο στρατός ανέλαβε την εκκένωση Ελλήνων: Από το «Χρυσόμαλλο Δέρας» στον «Κέδρο»
Eurokinissi

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΓΕΕΘΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από εμπόλεμες ζώνες.

Από τις πιο επικίνδυνες και απόρρητες αποστολές και αυτή που θυμούνται περισσότερο οι απόστρατοι στρατιωτικοί ήταν το 1993 στην Αμπχαζία. Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 1992 σε αυτή την περιοχή του Καυκάσου που αποτελούσε de jure αυτόνομη Δημοκρατία της Γεωργίας, αλλά έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της από αυτή μετά τον πόλεμο του 1992 – 1993. Δεκάδες ομογενείς έπεσαν θύματα παραστρατιωτικών και εγκληματικών ομάδων και εγκλωβίστηκαν.

Τότε ξεκίνησε η οργάνωση της επιχείρησης μεταφοράς των Ελλήνων, η οποία έλαβε την
κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας» εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία και την Αργοναυτική Εκστρατεία που έγινε με σκοπό την αρπαγή του Χρυσόμαλλου δέρατος, που βρισκόταν στην Αία της Κολχίδας, στην ανατολική πλευρά του Εύξεινου Πόντου.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική επιχείρηση σε αυτή την κατηγορία.

Τη γενική εποπτεία της επιχείρησης ανέλαβε η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού. Επικεφαλής όμως ήταν ένας ατρόμητος αξιωματικός, ο Αντιπλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής, που καθοδήγησε τους Έλληνες καταδρομείς σε μια ριψοκίνδυνη αποστολή απεγκλωβίζοντας 1.1013 ομογενείς και τους μετέφερε με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση στην Αλβανία

Άλλη μεγάλη επιχείρηση ήταν το 1997 στην Αλβανία όταν απομακρύνθηκαν με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 52 Έλληνες και μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας λόγω εξεγέρσεων.

Ίσως όμως θυμάστε την πιο πρόσφατη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο το 2006 με την κωδική ονομασία «Κέδρος» κατά την οποία διασώθηκαν 2.647 άνθρωποι από 53 χώρες. Το Ισραήλ και τότε είχε αποκλείσει τον Λίβανο, ενώ αεροπορικώς βομβάρδιζε τα αεροδρόμια της χώρας, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι Έλληνες που
βρίσκονταν εκεί ζήτησαν τρομαγμένοι από την πρεσβεία να βοηθήσει
στην αποχώρησή τους από την εμπόλεμη χώρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας ανέλαβε το βάρος της απομάκρυνσης των αμάχων με 4 φρεγάτες, 4 αρματαγωγά και 6 ομάδες των ΟΥΚ σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Η επιχείρηση στη Λιβύη

Αλλά και το 2014 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ύστερα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ να αποστείλει δύο φρεγάτες στη φλεγόμενη Λιβύη που βρισκόταν σε χάος , όπως είναι και σήμερα άλλωστε με σκοπό τη μεταφορά του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας, αλλά και των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί.

Στην επιχείρηση δόθηκε συμβολικά ο κωδικός «Αγήνωρ», το όνομα του
μυθολογικού βασιλιά της Τύρου της Φοινίκης, γιου του θεού Ποσειδώνα
και της Λιβύης, εγγονού του Επάφου και δίδυμου αδελφού του Βήλου.

Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη και στην Αίγυπτο

Το 2011, στην Αίγυπτο και ενώ είναι σε εξέλιξη η Αραβική Άνοιξη, 150
Έλληνες από την Αλεξάνδρεια ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να
φροντίσει για την άμεση απομάκρυνσή τους από την πόλη, στην οποία
επικρατούσε αναρχία.

Αρκετοί από τους 150 ήταν ηλικιωμένοι από το γηροκομείο της πόλης, οι οποίοι είχανε εγκλβιστεί. Η Πολεμική Αεροπορία ετοίμασε δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 για την
απομάκρυνσή τους με ασφάλεια.

Και φτάνουμε στην πιο πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση, στην Ουκρανία το 2022 για την απομάκρυνση ομογενών από την Οδησσό αλλά και από τη Μαριούπολη στη φλεγόμενη Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Η επιχείρηση ήταν άκρως επικίνδυνη, το ελληνικό κομβόι απειλήθηκε από ρώσους εισβολείς, γύρισαν τα πυροβόλα των τανκς
πάνω τους, αλλά κατάφεραν σε όλες τις περιπτώσεις να φύγουν από τη δίνη του πόλεμου και να κατευθυνθούν με ασφάλεια στη Μολδαβία, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή