ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Τι θα συμβεί αν κάποιος δεν πάει να ψηφίσει

Εκλογές 2019: Τι θα συμβεί αν κάποιος δεν πάει να ψηφίσει

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο ψηφοφόρος - Οι κυρώσεις σε περίπτωση που δεν δώσει το «παρών» στην εκλογική διαδικασία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2019, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Αντίθετα, η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 70 ετών.

Τι θα γίνει όμως αν δεν πάτε να ψηφίσετε;

Ενόψει των Ευρωεκλογών 2019 και των Δημοτικών εκλογών 2019, το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο, δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

- όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό και

- όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Ως εκ τούτου:

- οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κλπ), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

- οι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Ειδικότερα, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με τα αρ.11 και 116 του ν.3852/2010, δεν είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και σε όσους κατά την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι, οι εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο Δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Οι Δημοτικές Αρχές θα εφοδιαστούν με τις σχετικές βεβαιώσεις από το ΥΠΕΣ, ώστε να τις χορηγήσουν στους ενδιαφερόμενους εκλογείς για τις προσεχείς εκλογές.

Η Εγκύκλιος αναφέρει πως εκτός από τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις θα υπάρξουν και εκείνες, κατά τις οποίες ορισμένοι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους.

Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

- Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί. Επισημαίνεται ότι για τους στρατιωτικούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ.27 της εκλογικής νομοθεσίας(ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) κατά τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

- Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λπ., στους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

- Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Εκλογές 2019: Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ

Ένα κλικ είναι... αρκετό για να μάθει κάθε ψηφοφόρος που ψηφίζει στις Εκλογές 2019, καθώς άνοιξε η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ «Μάθε Πού Ψηφίζεις» βρίσκεται σε λειτουργία - και είναι ήδη ενημερωμένη.

Στην ειδική εφαρμογή μπορεί κανείς να εισάγει τα στοιχεία του, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης.

Ακολούθως, η εφαρμογή εμφανίζει στον ενδιαφερόμενο σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές.

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2019

Σχετικές ειδήσεις