ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιφερειακές εκλογές: Πόσοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται

Περιφερειακές εκλογές: Πόσοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται
EUROKINISSI

Εγκύκλιο σχετικά με τον ορισμό του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων σε κάθε περιφέρεια της χώρας ξεχωριστά εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η εγκύκλιος ορίζει συγκεκριμένο αριθμό συμβούλων βάσει του πληθυσμού της, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή.

Σε επίπεδο περιφερειών, τον µεγαλύτερο αριθµό συµβούλων εκλέγουν η Αττική με 101 συμβούλους και η Κεντρική Μακεδονία με 71.

Όσον αφορά τη σταυροδοσία, θυμίζεται ότι στον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός, εάν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Όσον αφορά τους σταυρούς στους Υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους, αυτοί προκύπτουν από το αρ.129 Α του ν.3852/2010, ως ισχύει, βάσει του αριθμού εδρών, με τον κανόνα να είναι πως ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ:

– ενός Υποψήφιου σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έως τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους,

– ενός ή δύο Υποψήφιων σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από τέσσερις έως επτά Περιφερειακούς Συμβούλους,

– ενός ή δύο ή τριών Υποψήφιων σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από οκτώ έως και δώδεκα Περιφερειακούς Συμβούλους

– ενός ή δύο ή τριών ή τεσσάρων Υποψήφιων σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από δώδεκα Περιφερειακούς Συμβούλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενους σταυροί, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη 2η Κυριακή, όπου τυχόν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός. Η ύπαρξη, όμως, σταυρού σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητά του.

Δείτε στη gallery πόσους συμβούλους εκλέγει κάθε περιφέρεια

Κατεβάστε εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου και δείτε αναλυτικά πόσους συμβούλους εκλέγει κάθε δήμος και κάθε περιφέρεια

Υπενθυμίζεται ότι ο σταυρός σημειώνεται με μαύρο ή μπλε στυλό δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε Υποψήφιου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται, σύμφωνα με το αρ.28(ή αρ.130) του ν.3852/2010.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σύμφωνα με τη νομολογία (ΑΕΔ 25, 26/1999) ο τρόπος γραφής του σταυρού που μπορεί να οφείλεται στη σπουδή, την ηλικία, την ελαττωμένη όραση του ψηφοφόρου ή το μέσο που χρησιμοποίησε, δηλαδή, σταυροί έντονοι, άτονοι, κακότεχνοι, μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, συνήθως δεν συνεπάγονται ακυρότητα της ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ανώμαλος σχηματισμός του σταυρού είναι στην ουσιαστική εκτίμηση του Δικαστηρίου αν αποτελεί ή όχι διακριτικό γνώρισμα που παραβιάζει το απόρρητο της ψηφοφορίας.

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις