ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Ο Τσίπρας «δαμάστηκε» από την Ευρώπη και τώρα πληρώνει το τίμημα  

Bloomberg: Ο Τσίπρας «δαμάστηκε» από την Ευρώπη και τώρα πληρώνει το τίμημα   
AP images

Στους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ηττηθεί στις κάλπες της Κυριακής αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο σημειώνεται πως  ο Έλληνας πρωθυπουργός με την λήξη της θητείας του θα έχει περισσότερους φίλους στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην «ελπίδα» που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στο γεγονός πως αντί αυτής ο κόσμος απογοητεύτηκε. «Ενώ κατάφερε να αποκαταστήσει την πίστη για την Ελλάδα διεθνώς, απέτυχε στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρουν οι συντάκτες σημειώνοντας πως το φρέσκο πρόσωπο του εν τέλει ήταν μία από τα ίδια για κουρασμένους πολίτες. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εξουσία θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα και σε μια από τις πολιτικές δυναστείες που ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να διαλύσουν» αναφέρεται.

Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Μέρκελ, ο Τσίπρας είναι ο λαϊκιστής που δαμάστηκε και ενώ έφερε τη χώρα του στο χείλος της καταστροφής συμμορφώθηκε και έγινε υπεύθυνος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε σε κόντρα και με τα συμφέροντα της Ρωσίας, τερματίζοντας την πολυετή διαμάχη με τα Σκόπια.

«Αλλά για πολλούς Έλληνες ξεπουλήθηκε. Υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές στις δαπάνες και υψηλή φορολογία, απέτυχε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και προκάλεσε αντιδράσεις για το Μακεδονικό. Την ίδια ώρα η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση ενώ είχε αρχίσει να καταγράφει ανάπτυξη και απέτυχε να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης από τότε» σημειώνεται.

Γράφει μεταξύ άλλων το Bloomberg:

Η αποκατάσταση μιας χώρας που είχε χάσει το ¼ του ΑΕΠ της δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση ειδικά για έναν πολιτικό που υποσχέθηκε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση στη φορολογία. Η χώρα έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν στο κράτος 104 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό τριπλάσιο από εκείνο του 2010 πριν ξεκινήσει η κρίση. Οι σπουδαγμένοι νέοι εγκαταλείπουν για την δυτική Ευρώπη. Και υποχρεώθηκε να διατηρήσει τα μέτρα λιτότητας που είχε καταγγείλει, για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή σύμφωνα με τα όσα όριζαν οι πιστωτές. Ακόμα και η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό ήρθε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που αρχικά σκόπευε να εγκαταλείψει. Είναι τεράστια επιτυχία ότι άντεξε τόσα χρόνια και είναι αφελές να τον διαγράψει κάποιος μολονότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 9 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία.

Αξιωματούχος των Βρυξελλών χαρακτήρισε το πολιτικό του ταξίδι ως «βαθιά μεταμόρφωση» που τον έκανε έναν έμπιστο συνεργάτη. Και οι σχέσεις του με την Μέρκελ άνθισαν.

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.