ΕΘΝΙΚΑ

«Πόλεμος» drones στο Αιγαίο:Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν και η απάντηση της Ελλάδας στην εναέρια απειλή

«Πόλεμος» drones στο Αιγαίο:Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν και η απάντηση της Ελλάδας στην εναέρια απειλή

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η συστηµατική χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών από την Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς θεωρεί ότι είναι θέµα χρόνου αυτή η νέα εναέρια απειλή να γίνει… θανάσιµη.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι η τουρκική αµυντική βιοµηχανία έχει ήδη αρχίσει να εξοπλίζει τα µη επανδρωµένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, κάποια από τα οποία χρησιµοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της βόρειας Συρίας και στη Λιβύη, ο προβληματισμός εντείνεται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τη RealNews, την προηγούμενη Πέμπτη (31/10) στη Λέσχη Αξιωµατικών Ενόπλων ∆υνάµεων έγινε µια κλειστή συνάντηση της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ) µε ερευνητικές οµάδες πανεπιστηµίων, αλλά και µε εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών µε ένα και µοναδικό θέµα: τη λήψη ελληνικών «αντίµετρων» στην απειλή των τουρκικών UAVs και τον σχεδιασµό νέου ελληνικού µη επανδρωµένου αεροσκάφους.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οργανώθηκε από τη Γ∆ΑΕΕ στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Αµυντικής και Βιοµηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ), µε τη συµµετοχή εκπροσώπων από τις Ενοπλες ∆υνάµεις, το υπουργείο Άµυνας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, την εγχώρια αµυντική βιοµηχανία και την ακαδηµαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι η συζήτηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί µε οµιλία του υπουργού Εθνικής Αµυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευµα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην παρέµβασή του ζήτησε να προχωρήσει άµεσα ο σχεδιασµός για τη δηµιουργία γραµµής παραγωγής ελληνικών µη επανδρωµένων αεροσκαφών.

Πρωτοπόρα η Ελλάδα στον τομέα

Η ΕΑΒ από το 1979 είχε ασχοληθεί µε το θέµα των µη επανδρωµένων αεροσκαφών. Οι… αγορές του αιώνα, όµως, που ακολούθησαν «φρέναραν» οποιαδήποτε προσπάθεια για τον σχεδιασµό και την παραγωγή «εθνικών προϊόντων». Έτσι οι ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις έχουν σήµερα απαρχαιωµένα UAV’s, όλα αγορασµένα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη RealNews, o επικεφαλής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Εξοπλισµών, αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, µιλώντας στους εκπροσώπους πανεπιστηµίων που έχουν ασχοληθεί µε το θέµα και σε εκπροσώπους της ελληνικής αµυντικής βιοµηχανίας, επεσήµανε, µεταξύ άλλων: «Πριν από έναν µήνα και σε συνεργασία µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, υπεβλήθησαν ως υποψήφιες προς χρηµατοδότηση στο πλαίσιο του EDIDP τέσσερις προτάσεις Ερευνας και Ανάπτυξης, η µία µάλιστα εκ των οποίων αφορά την ανάπτυξη ενός µη επανδρωµένου αεροχήµατος για αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Οι εν λόγω αναπτυξιακές προτάσεις προετοιµάστηκαν από κοινοπραξίες, µε συντονιστή και κύριο ανάδοχο ελληνική εταιρεία και µε τη συµµετοχή εταιρειών και ακαδηµαϊκών φορέων της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και έτερων ευρωπαϊκών κρατών-µελών.

Τα µη επανδρωµένα οχήµατα αναλαµβάνουν ολοένα και περισσότερο κρίσιµους ρόλους στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, όπως αυτόν της επιτήρησης, της έρευνας και διάσωσης ή ακόµη και της προσβολής στόχων, µε αποτέλεσµα να θεωρούνται απαραίτητη προσθήκη στο οπλοστάσιο κάθε στρατού που φιλοδοξεί να αντεπεξέλθει µε αποφασιστικότητα στις πολυσύνθετες επιχειρησιακές απαιτήσεις των καιρών µας.

Στον τοµέα αυτόν πρέπει φυσικά να συµπεριλάβουµε και όλα εκείνα τα συστήµατα που προορίζονται να εντοπίσουν και να αντιµετωπίσουν τα µη επανδρωµένα οχήµατα, κάτι που βρίσκεται ακόµα, σχετικά, στα πρώτα του βήµατα και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον της αµυντικής βιοµηχανίας».

Οι εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων, σύμφωνα με την RealNews, παρουσίασαν τις προδιαγραφές που χρειάζονται για τα UAVs, τα οποία πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα. Κάθε επιτελείο είχε τις δικές του «ξεχωριστές απαιτήσεις» και αυτό επισηµάνθηκε ως πιθανό πρόβληµα. Θα πρέπει οι περισσότερες από αυτές τις απαιτήσεις να συµπεριληφθούν σε ένα ή το πολύ δύο UAVs, για να αποφευχθεί το πρόβληµα της πολυτυπίας.

Οι δυνατότητες και η προοπτική

Το ενθαρρυντικό στοιχείο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ότι ήδη έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα στον σχεδιασµό και στην κατασκευή πρωτότυπων µη επανδρωµένων αεροσκαφών από ερευνητικές οµάδες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων της χώρας. Πιο πρόσφατο παράδειγµα είναι αυτό που παρουσιάστηκε από το ΑΠΘ στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το RX-4, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να παρέχει υπηρεσίες σε αποστολές χαρτογράφησης, φωτογραµµετρίας, έρευνας και διάσωσης, επιθεώρησης, φύλαξης περιπολίας και γεωργίας ακριβείας.

Ο Υάκινθος Κυριάκος, καθηγητής του Τµήµατος Μηχανολόγων-Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλοµηχανών του ΑΠΘ στο Κέντρο ∆ιεπιστηµονικής Ερευνας και Καινοτοµίας (ΚΕ∆ΕΚ), έχει αναφερθεί και στις δυνατότητες χρησιµοποίησης του RX-4 από τις Ένοπλες ∆υνάµεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι η μοναδική προσπάθεια και θα δοθεί προτεραιότητα στη δηµιουργία αποτελεσµατικών αντίµετρων για τα τουρκικά UAVs που θα µας «επισκέπτονται» όλο και συχνότερα. Ο έγκαιρος εντοπισµός τους είναι ο πρώτος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί και σε αυτόν έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο καιρού: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα τη Δευτέρα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες

Αδαμάντιος Μαντής: Θρήνος για το «διαμάντι» του ελληνικού πόλου - Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Σχετικές ειδήσεις