ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Συμμορία Πολυτεχνειούπολης: Η ΕΛΑΣ κρούει το «καμπανάκι» στη Δικαιοσύνη - «Είχαν αίσθημα ασφαλείας»

Συμμορία Πολυτεχνειούπολης: Η ΕΛΑΣ κρούει το «καμπανάκι» στη Δικαιοσύνη - «Είχαν αίσθημα ασφαλείας»
eurokinissi

Ήταν ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2022 όταν μέλος της συμμορίας με έδρα την Πολυτεχνειούπολη τηλεφώνησε σε συνεργό του και του είπε ότι έχει ξυλοκοπήσει με αγριότητα, χρησιμοποιώντας ρόπαλο, έναν οδηγό ταξί.

«Τον έχω κάνει μ… Τον κοπάνησα άσχημα τον ταρίφα», ήταν η κυνική φράση του. Ο συνεργός του πρότεινε να καλέσει ένα ασθενοφόρο. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έψαξαν στο αρχείο τους τις καταγγελίες εκείνης της ημέρας για να βρουν το θύμα. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά. Ο οδηγός ταξί ουδέποτε κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του στις Αρχές. Το περιστατικό αποκαλύπτει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργήσει η συμμορία. Το ίδιο είχε συμβεί και με πολλά άλλα θύματα, που υπό το βάρος των απειλών σε βάρος τους δεν απευθύνονταν στην Αστυνομία.

Το συμβάν με θύμα τον οδηγό ταξί που δέχτηκε χτυπήματα στην κρανιοεγκεφαλική χώρα αποτυπώνεται στην παρακάτω συνομιλία που παρατίθεται αυτούσια:

Β: Έχω κοπανήσει έναν ταρίφα άσχημα τελείως.

Α: Χτύπησες;

Β: Όχι. Έχω κάνει αυτόν μ… με το ρόπαλο.

Β: Ψάχνω να παρκάρω το αμάξι. Τον έχω κάνει μ… πολύ άσχημα.

Α: Πάρε ασθενοφόρο τουλάχιστον ρε μ…

Β:Έχω φύγει, έχω φύγει, τον έχω κάνει μ…

Η Αστυνομία προχώρησε σε 33 συλλήψεις, ωστόσο, πολλά από τα θύματα της συμμορίας παραμένουν τρομοκρατημένα. Το διαβιβαστικό που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών κάνει λόγο για ‘αίσθημα ασφαλείας’ που είχε δημιουργηθεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω του γεγονότος ότι παρέμεναν ελεύθερα παρά τις πολλές συλλήψεις και το πλήθος των κατηγοριών που εκκρεμούσαν σε βάρος τους από την προγενέστερη δράση τους. Χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί αναφέρουν το παράδειγμα τεσσάρων μελών της συμμορίας της Πολυτεχνειούπολης, τα οποία ήταν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Το newsbomb παραθέτει το σχετικό απόσπασμα, στο οποίο η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών καλεί ουσιαστικά τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να συνεκτιμήσουν την «επαναληπτικότητα» των εγκληματικών ενεργειών τους:

«Η υπηρεσία μας οδηγείται στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εκ νέου επιβολή περιοριστικών όρων στους ανωτέρω κατηγορούμενος δεν είναι ικανοί να ανακόψουν ή να περιορίσουν τη συνεχιζόμενη εγκληματική τους δράση, καθώς παρά τις επανειλημμένες συλλήψεις τους από διάφορες αστυνομικές Αρχές συνεχίζουν τη δράση τους, καθόσον τους έχει δημιουργηθεί το ‘αίσθημα ασφαλείας’ ότι όσες φορές και να συλληφθούν δεν θα έχουν τις σχετικές νομικές επιπτώσεις».

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών επικέντρωσε την έρευνά της στο ρόλο του 30χρονου που νοσηλεύεται φρουρούμενος στον Ερυθρό Σταυρό. Πρόκειται για τον άντρα με το προσωνύμιο «Τζούλιο», στον οποίο αποδίδεται κεντρικός ρόλος. Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι είχε δημιουργήσει μία ομάδα γύρω του, η οποία «δούλευε» προκειμένου αυτός να αποφεύγει τη σύλληψή του, παρά τα σε βάρος του εντάλματα. Οι Αρχές οργάνωσαν αρκετές φορές κατά το παρελθόν επιχειρήσεις για τη σύλληψή του αλλά εκείνος ξεγλιστρούσε. Επί τρία ολόκληρα χρόνια κατάφερνε να διαφεύγει της σύλληψης.

«Μπάτσοι θα πεθάνετε», είχε πει τον Ιούλιο του 2022, όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους άντρες της Ασφάλειας που είχαν πάει σε σπίτι συγγενικού του προσώπου για να του περάσουν χειροπέδες. Τότε τους είχε στοχεύσει με όπλο και έτσι κατάφερε να εξαφανιστεί.

Τρεις μήνες νωρίτερα πάνοπλοι άντρες της ΕΚΑΜ είχαν κάνει έφοδο σε σπίτι για τη σύλληψή του αλλά και πάλι ο «Τζούλιο» είχε εξαφανιστεί (λόγω ειδοποίησής του από συνεργούς του για την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. έξω από την πολυκατοικία).

Η δικογραφία έκλεισε για τις αστυνομικές Αρχές, ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλο πεδίο έρευνας. Ορισμένα από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι τα παρακάτω: Η συμμορία είχε κάποια κάλυψη; Που κατέληγαν τα έσοδά από την εγκληματική της δραστηριότητα; Η σύλληψή τους θα οδηγήσει στο τέλος της δράσης τους;

Διαβάστε επίσης