ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σπείρα πουλούσε «μαϊμού» πίνακες για γνήσιους - Στα 6 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους

Σπείρα πουλούσε «μαϊμού» πίνακες για γνήσιους - Στα 6 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους
AP

Απάτη: Οι αστυνομικοί κατάφεραν να διακόψουν την αγοραπωλησία πίνακα, ο οποίος θα πωλούνταν έναντι 12.000.000 ευρώ.

Πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το συνολικό κέρδος που είχαν καταφέρει να βγάλουν οι απατεώνες οι οποίοι πουλούσαν πλαστούς πίνακες για γνήσιους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο μετά από στενή συνεργασία με την Europol και το τμήμα Προστασίας Κληρονομιάς των Βουλγαρικών αρχών.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να διακόψουν την αγοραπωλησία πίνακα, ο οποίος θα πωλούνταν έναντι 12.000.000 ευρώ!

Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια και αποθήκη στην Αττική όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων 10 πίνακες ζωγραφικής για τους οποίους παραγγέλθηκε πραγματογνωμοσύνη και προέκυψε ότι ήταν εξ’ ολοκλήρου πλαστοί.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2014. Τα μέλη προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά (χαρτί παλαιού τύπου, μηχανήματα παλαίωσης των έργων, σφραγίδες) για τη δημιουργία πλαστών πινάκων. Για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των έργων, πλαστογραφούσαν την υπογραφή του εκάστοτε δημιουργού, αποτύπωναν πλαστές χειρόγραφες αφιερώσεις ενώ χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες μεταβίβασης και ψευδείς τίτλους δήθεν υπογεγραμμένους από επιφανείς ιστορικούς τέχνης της εποχής.

Στη συνέχεια έρχονταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, παραπλανώντας τους για την αυθεντικότητα των πινάκων ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από συλλέκτες του προηγούμενου αιώνα ή από πολιτικά πρόσωπα και μέσω διεθνούς δικτύου που είχαν αναπτύξει για την προώθηση των έργων τους, αναρτούσαν τους πίνακες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και καταλόγους.Τέλος συσκεύαζαν τα έργα σε ξυλοκιβώτια και τα έστελναν στο εξωτερικό μέσω μεταφορικής εταιρίας για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Τα μέλη είχαν μοιράσει ρόλους. Αρχηγός ήταν ένας 35χρονος ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος με τους οίκους δημοπρασιών. Ζωγράφος ήταν ένας 61χρονος, ως συλλέκτρια εμφανιζόταν μια 69χρονη στους υποψήφιους αγοραστές, ενώ ένας 56χρονος είχε αναλάβει ρόλο οδηγού και συσκεύαζε τους πίνακες. Τέλος μια 48χρονη, ιδιοκτήτρια καταστήματος σφραγίδων, προμήθευε την οργάνωση με τις πλαστές σφραγίδες.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν 5 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.

Συνολικά από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2023, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 18 πίνακες ζωγραφικής (10 εκ των οποίων οι πλαστοί κατόπιν πραγματογνωμοσύνης)
- πλήθος σφραγίδων διαφόρων φορέων
- πλήθος εγγράφων (εξουσιοδοτήσεις, ιδιόχειρες επιστολές, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις)
- 2 λάπτοπ,
- 2 μεταλλικοί φούρνοι που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση έργων τέχνης και
- σωληνάρια, πινέλα και σπάτουλες ζωγραφικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα τρία βασικά μέλη της οργάνωσης (35χρονος, 61χρονος και 69χρονη), σε σχετικό οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε. προέκυψε να κατέχουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, παρότι δεν παρουσιάζουν επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.