ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απολογία Μιχαλολιάκου: «Δεν έδωσα καμία εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα»

Απολογία Μιχαλολιάκου: «Δεν έδωσα καμία εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δήλωσε αθώος και έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και βρώμικη προπαγάνδα.

Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος άρχισε να απολογείται στο δικαστήριο λίγο μετά τις 10 σήμερα (06/11) το πρωί.

Η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής ήταν και η τελευταία, πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρέθηκε στο εδώλιο μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συγγενείς του Παύλου Φύσσα με πρώτους τους γονείς του αλλά και από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Εισερχόμενος στη δικαστική αίθουσα αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου ενώ η μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα του φώναξε «σκυλί». Στον αντίποδα, υποστηρικτές του κατηγορούμενου τον χειροκρότησαν.

Κατά την απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι είναι αθώος και αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν - εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία - κάνοντας λόγο για βρώμικη προπαγάνδα και πολιτική σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα όπως υποστήριξε, για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματος του, και ανέφερε πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.

Αναφορικά με την κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είπε χαρακτηριστικά: «Ποια εγκληματική οργάνωση; Είμαστε γνωστοί 25 χρόνια. Με τι σκεπτικό είναι εγκληματική οργάνωση όλοι αυτοί που τους ψήφισε ο ελληνικός λαός, Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως εγκληματική οργάνωση εδώ και πολλά χρόνια

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Δείτε εικόνες από την αίθουσα, στη gallery που ακολουθεί:

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια.

Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Οι οπαδοί και μέλη του κόμματος, που βρέθηκαν από το πρωί στη δικαστική αίθουσα για να συμπαρασταθούν στον αρχηγό του χαιρέτισαν χαιρέτισαν το τέλος της σημερινής απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου με το σύνθημα «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή».

Ο κ. Μιχαλολιάκος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της απολογίας του - θα επανέλθει και αύριο στο δικαστήριο- υπό ανταλλαγή συνθημάτων των δύο πλευρών. Με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης από την πρόεδρο, οι μεν οπαδοί της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα του κόμματος, με την απέναντι πλευρά να τους απαντά το ίδιο δυνατά: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ενημερώθηκε για τη δολοφονία Φύσσα αργά το πρωί την επόμενη ημέρα. «Εγώ δεν είχα σχέση και δεν ενέκρινα την ενέργεια αυτή, δεν έμαθα πολλά για τη δολοφονία, το κόμμα δεν έπρεπε να εμπλακεί».

Όσον αφορά τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως απολύθηκε από υπάλληλος της ΧΑ μετά τη δολοφονία.

«Έγινε μια συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε κάποιον, εγώ δεν έδωσα καμία εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Καταδίκασα τη δολοφονία, την επόμενη ημέρα σε συνέντευξη στο Kόντρα είπα ότι δεν έχω – σε πρώτο ενικό- πολιτική ευθύνη. Μετέπειτα στην συνέντευξη στον Χατζηνικολάου είπα αναλαμβάνουμε – πρώτο πληθυντικό – την πολιτική ευθύνη. Έχει διαφορά. Την δήλωση αυτή την έκανα τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του '15, οι δημοσιογράφοι πήραν μία φράση και την έκαναν θέμα, αυτό είναι σταλινική λογοκρισία».

Σχετικά με τον Τάκη Μπαλτάκο είπε πως τον γνωρίζει από το 1973 καθώς ήταν μαζί σε διάφορες οργανώσεις, ενώ για το επίμαχο βίντεο υποστήριξε πως «όσα ελέχθησαν είναι απολύτως ακριβή και μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η δικαιοσύνη την ώρα που ο Μπαλτάκος ήταν στα πρωτοσέλιδα δεν τον καλέσατε να καταθέσει. Δεν έκανε κανείς έρευνα γιατί ήταν ο γγ της κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την επομένη αργά το πρωί. Όπως είπε, με το έγκλημα ούτε είχε σχέση το κόμμα και ούτε έπρεπε να αναμειχθεί, καθώς επρόκειτο για μια δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονταν και άλλα άτομα πλην του δράστη από την Τοπική της Νίκαιας.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που έμαθε το έγκλημα, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ότι το έμαθε από τη σύζυγό του, που της τηλεφώνησαν και την ενημέρωσαν την επομένη αργά το πρωί. Είπε, επίσης, πως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Λαγό γύρω στη μία της επίμαχης νύχτας, αφορούσε άλλο θέμα και ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν του ανέφερε τίποτε για όσα είχαν συμβεί ελάχιστη ώρα πριν στο Κερατσίνι.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα που μιλήσατε ο κ. Λαγός έχει ενημερωθεί.

Κατηγορούμενος: Δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Είναι κάπως αξιοπερίεργο. Έχει μάθει για το περιστατικό που είναι πολύ σοβαρό.

Κατηγορούμενος: Θα πίστευαν, φαίνεται, πως δεν έχει σχέση με το κόμμα και πράγματι δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος: Από άτομο του κόμματός του είχε μάθει ο κ. Λαγός, όχι από την τηλεόραση.

Κατηγορούμενος: Ζήτησα να ανοίξει το τηλεφωνικό απόρρητο γιατί πιστεύω πως αυτοί που έφεραν εδώ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα μου και γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαι απόλυτα αθώος.

Ερωτηθείς για την παρουσία μελών της Τοπικής Νίκαιας στον τόπο του εγκλήματος, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει, τονίζοντας πως ο ίδιος ούτε εντολή έδωσε ούτε ανάμειξη είχε.

Τι είπε για την Τοπική Νίκαιας

Ο κ. Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε αν πράγματι σκόπευε να κάνει ανοικτή ομιλία στη Νίκαια, δύο ημέρες πριν την δολοφονία του μουσικού. Η ερώτηση αφορά τον ισχυρισμό των επικεφαλής της Τοπικής, αλλά και του Γιώργου Ρουπακιά, πως η κινητοποίηση των μελών το βράδυ της δολοφονίας αφορούσε την διανομή φυλλαδίων ενόψει ομιλίας του αρχηγού και όχι του Τάγματος Εφόδου που επιτέθηκε στην παρέα του μουσικού.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, σήμερα, είπε πως δεν ήταν απολύτως σίγουρος πως θα πήγαινε να μιλήσει στην περιοχή, γιατί ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια με το ΠΑΜΕ και ήταν διστακτικός. «Ήθελα ησυχία» είπε. Συμπλήρωσε επίσης, πως σε κάθε περίπτωση μπορεί να προαναγγέλλεται μια ομιλία που εν συνεχεία ενδέχεται να αναβληθεί, αλλά δήλωσε πως του φαίνεται παράξενο να προχωρούν σε διανομή φυλλαδίων νύχτα και όχι μεσημέρι, «αλλά δεν ξέρω..».

Αναφερόμενος στον Ρουπακιά ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως δεν τον γνώριζε.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Τέλος, θέλοντας να καταδείξει το έωλο της εγκληματικής οργάνωσης και της ηγετικής ομάδας, είπε, αναφερόμενος σε πρώην βουλευτές του που πλέον δεν στηρίζουν την Χρυσή Αυγή: «Δηλαδή με κατηγορούν πως πήρα έναν πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλάει τυρόπιτες και έναν γιδοβοσκό από την Αιτωλοακαρνανία για να τους κάνω διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Είναι για τα πανηγύρια όλο αυτό».

Σημειώνεται ότι, αναφερόμενος, μετά από ερώτηση της προέδρου, στη φράση του, το 2015, περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του μουσικού, ο κατηγορούμενος απάντησε πως είχε την έννοια «του πολιτικού κόστους που εκόντες άκοντες είχαμε χρεωθεί». Ανέφερε, δε, όπως ακούστηκε και από άλλους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές: «Η ΝΔ είχε πολιτική ευθύνη για τον Τεμπονέρα;». Μάλιστα, ο κ. Μιχαλολιάκος συμπλήρωσε: «Και για το Μάτι ακόμα. Είπε ο Τσίπρας πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως το έκαψε;».

Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο

Παράλληλα έξω από το Εφετείο, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, πραγματοποίησαύν συγκέντρωση σωματεία και ενώσεις. Τουλάχιστον 200 άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του ΠΑΜΕ και από άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις βρέθηκαν στο σημείο.

Δείτε εικόνες έξω από το Εφετείο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αυτές τις περιοχές θα σαρώσουν ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν - Τα κριτήρια

Σχετικές ειδήσεις