ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κόντρα μεταξύ δικαστών, εισαγγελέων και Υπουργείου Δικαιοσύνης - Αντιρρήσεις για τον «βοηθό δικαστή»

Κόντρα μεταξύ δικαστών, εισαγγελέων και Υπουργείου Δικαιοσύνης - Αντιρρήσεις για τον «βοηθό δικαστή»
INTIME

Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η έγκριση του νομοσχεδίου για τον νέο κώδικα δικαστικών υπαλλήλων από το υπουργικό συμβούλιο. 

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγονται δυο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με την πρώτη να αφορά σε υπαλλήλους που θα έχουν ρόλο βοηθού δικαστή συγκεντρώνοντας για παράδειγμα την νομολογία και η δεύτερη κατηγορία θα αναλάβει την επικοινωνία και τη διαχείριση της πληροφορίας από και προς τη Δικαιοσύνη.

Αν και μεταξύ του Προεδρείου της Ένωσης και του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε προηγηθεί συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου για το επίμαχο θέμα, με τις δύο πλευρές να φαίνεται πως βρίσκουν κοινό τόπο, κάτι άλλαξε.

«Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι βοηθοί Δικαστή δεν μπορεί παρά να είναι δικαστικοί υπάλληλοι που θα συνεπικουρούν τους Δικαστές όλων των βαθμίδων, εφόσον τα δικαστήρια το κρίνουν σκόπιμο» ανέφερε στις 29 Οκτωβρίου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, σε χθεσινή νέα ανακοίνωση φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τα καθήκοντα του βοηθού δικαστή, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο πριν βγει σε διαβούλευση.

«Η συγκέντρωση της νομολογίας και της νομοθεσίας, που αφορά συγκεκριμένη υπόθεση, αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντα των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις τράπεζες νομικών πληροφοριών, έχουν πλήρως εξοικειωθεί εδώ και δεκαετίες. Οι δε επαφές των Δικαστηρίων με άλλα Δικαστήρια γίνεται από τις αιρετές διοικήσεις τους και η επικοινωνία με τον Τύπο καλύπτεται από τις Δικαστικές Ενώσεις. Είναι εξάλλου αδιανόητο να καλούνται δικαστικοί υπάλληλοι να ερμηνεύουν δικαστικές αποφάσεις και να εκπροσωπούν Δικαστικούς Λειτουργούς», αναφέρει η Ένωση σε νέα ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το Υπουργείο εξηγεί ότι βασικός στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και των διαδικαστικών θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστές. «Ο δικαστής με αυτό τον τρόπο αποδεσμεύεται από την γραφειοκρατία. Θα μπορεί να βγάλει πιο γρήγορα αποφάσεις αφού θα του παρέχεται βοήθεια στην εύρεση νομολογίας ή πιθανών συγκρούσεων αποφάσεων» εξηγεί αρμόδια πηγή του υπουργείου στο Newsbomb, συμπληρώνοντας ότι και το ζήτημα της επικοινωνίας και της αντιμετώπισης fake news επί δικαστικών αποφάσεων θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με την δεύτερη κατηγορία υπαλλήλων.

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό ένα δικαστήριο να πάρει υπαλλήλους. Αν το επιθυμεί θα αιτηθεί στο Υπουργείο και στη συνέχεια το ίδιο το δικαστήριο θα κάνει διαγωνισμό και θα επιλέξει τους κατάλληλους. Αν δεν επιθυμεί βοήθεια, δεν θα κάνει διαγωνισμό», εξηγεί η ίδια πηγή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.