«ΕΙΧΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΤΗΝ ΕΝΟΙΑΖΕ ΜΟΝΟ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΗΣ»

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Ρούλα Πισπιρίγκου - Εισαγγελέας: «Είχε ευκολία με τα φάρμακα-Την ένοιαζε μόνο ο εαυτός της»

Δίκη Ρούλα Πισπιρίγκου - Εισαγγελέας: «Είχε ευκολία με τα φάρμακα-Την ένοιαζε μόνο ο εαυτός της»

«Κόλαφος» η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου στη μαραθώνια αγόρευσή της - Σε αναμονή για την πρότασή της για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Για περισσότερες από δέκα ώρες «σφυροκοπά» τη Ρούλα Πισπιρίγκου η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου στο στόχαστρο της οποία μπήκαν οι ανεξήγητα ήπιες αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου για όσα συνέβαιναν στο παιδί της, η ευκολία της με τα φάρμακα, η εμμονή της για το γάμο της με το Μανό Δασκαλάκη, η κεταμίνη, αλλά και οι μάρτυρες υπεράσπισης της κατηγορούμενης.

«Υπήρξε μια λογική ακολουθία. Η Τζωρτζινα από τη στιγμή που είναι σε μυδρίαση και χωρίς σφίξεις ο οργανισμός της δε μεταβολίζει» είπε η εισαγγελέας διευκρινίζοντας ότι διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις του παιδιού είναι διαπιστωμένο ότι ο οργανισμός της μεταβόλιζε γρήγορα.

«Ο Ράικος λέει αν έχει δοθεί προ του θανάτου η κεταμίνη, θα βρούμε το μεταβολίτη, όπως συνέβη εδώ. Υπάρχει ένα μικρό διάστημα για την υποξία, και μετά θέλει 3-5 λεπτά για την μυδρίαση, όπως βρήκε η γιατρός τη Τζωρτζίνα στο δωμάτιο. Ποτέ γίνεται η ανακοπή; Ο χρόνος είναι δύσκολο να αποτυπωθεί είπε ο Ράικος. Για να εμφανιστεί η άσφιγμη καρδιακή λειτουργία θέλει 3-11 λεπτά» σημείωσε η εισαγγελέας.

Κατά την ίδια το κρίσιμο για την κεταμίνη, είναι να μπορεί να συνδεθεί με το θάνατο. «Ο Ράικος ρωτήθηκε ποτέ δόθηκε η κεταμίνη και από ποιον μπορεί να δόθηκε. Σύμφωνα με τις αναφορές των γιατρών, το παιδί ήταν άσφυγμο. Ήταν ήδη σε καρδιακή ανακοπή και δεν επανήλθε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι εννοούμε όταν λέμε θάνατος. Ο κυτταρικός θάνατος έρχεται μετά τον σωματικό μας εξήγησαν οι μάρτυρες. Ο Ράικος είπε ότι οι ιστοί μέχρι να επέλθει ο σωματικός θάνατος έχουν αντίδραση. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι το ήπιο οίδημα στην τραχεία έγινε μετά το θάνατο του παιδιού. Άρα ήταν βιολογική νεκρή, άσφυγμη και απνοϊκή».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κεταμίνη είναι αδιαμφισβήτητο εύρημα. Ο μηχανισμός δράσης είναι η πτώση του οξυγόνου. Μετά από 12 δόσεις αδρεναλίνης δεν αποκαταστάθηκε η καρδιακή λειτουργία του παιδιού. Το παιδί ήταν άσφιγμο από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε αυτό το στοιχείο κρίσιμο είναι να προσδιοριστεί σε ποσό χρόνο πριν το σημείο αυτό, έχει δοθεί η κεταμίνη. Η περιστοματική κυάνωση είναι ένα στοιχείο σημαντικό».

Η εισαγγελέας τόνισε πως τα αποτελέσματα Ράικου δεν έφεραν κάποια αντίδραση από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, αλλά και πως το εργαστήριο του είναι νόμιμο. «Δε μπορεί να λένε ότι η νοσηλεύτρια κατά την αναζωογόνηση μπέρδεψε την αδρεναλίνη με την κεταμίνη; Για ποιο λόγο; Να καλύψουμε μια νοσηλεύτρια; Εδώ έχουμε μια μάνα!».

«Παρουσίασε ένα παιδί ωρολογιακή βομβά»

Τους ισχυρισμούς της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου αποδόμησε η εισαγγελέας, λέγοντας πως παρουσίαζε ένα παιδί χωρίς συμπτώματα σαν ωρολογιακή βόμβα. «Τόσοι γιατροί, τόσοι νευρολόγοι που εξέτασαν το παιδί, δε βρήκαν επιληψία. Το βρήκε η κ. Δημακοπούλου διαβάζοντας τα έγγραφα της δικογραφίας. Θεωρώ τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να λέει ότι ένα 8χρονο παιδί έπασχε από νευρική ανορεξία. Είπε ότι έπρεπε να πάρουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό από την Τζωρτζινα! Τρομάζω στην ιδέα τι θα γινόταν αν κάθε 8χρονο πήγαινε στα επείγοντα και του έπαιρναν αυτό το υγρό! Πως είναι δυνατόν να έρχεται εδώ να λεει τόσα πράγματα που είναι στη σφαίρα της φαντασίας! Είπε τόσα πράγματα που αν κάποιος είχε όρεξη να τα ψάξει στο Google θα καταλάβαινε ότι το παιδί είναι ωρολογιακή βόμβα!» είπε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε: «Σημειώναμε και γράφαμε επί 4 μέρες και κάθε φορά έλεγε και μια διαφορετική αιτία θανάτου! Όλα τα είχε αυτό το παιδί; Όλη αυτή η ορολογία που αράδιασε σε ένα παιδάκι 8 ετών δεν μπορεί να υπάρχει!».

Η εισαγγελέας περιέγραψε όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο του Ρίου και το πως ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης άρχισε να υποψιάζεται τη μητέρα. Σε όλη της διάρκεια της αγόρευσης η Ρούλα Πισπιρίγκου κοίταζε στα μάτια την εισαγγελέα, ενώ οι συγγενείς παρακολουθούν «παγωμένοι» στο ακροατήριο.

«Ο κ. Ηλιάδης μας είπε ότι δεν πείστηκε από την ηπατική ανεπάρκεια της Μαλένας, γιατί τα παιδιά με αυτή την ασθένεια έχουν άλλη πορεία νόσου. Στο πλαίσιο αυτό ήρθε στο μυαλό του το σύνδρομο Μινχάουζεν. Το έψαξε ο κ. Ηλιαδης, δεν επετεύχθη να βγάλει συμπέρασμα. Ήρθε σε επικοινωνία και με την κ. Τσιώλα, ούτε από εκεί κατάφερε να βγάλει κάτι, οπότε αρκέστηκε στο να έχει μια καλή επικοινωνία με τη μητέρα» περιέγραψε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας περιέγραψε όλη την πορεία της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη στα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε και κατέληξε πως «η καρδιά του παιδιού ήταν οχυρωμένη», αφού είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και είχαν αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα το παιδί να έπασχε από κάποια καρδιακή νόσο.

«Η καρδιά της Τζωρτζίνας μετά το Ωνάσειο ήταν μια πλήρως λειτουργική και μελετημένη καρδιά. Οι γιατροί δεν πήγαν στα τυφλά. Από την τοποθέτηση του απινιδωτή και μετά η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τους γιατρούς. Όμως για να δουλεύει η καρδιά χρειάζεται οξυγόνο. Αυτό εξασφαλίζεται με ΑΜΠΟΥ ή διασωλήνωση αν αυτό χρειαστεί. Όλοι οι μάρτυρες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στα κλινικά συμπτώματα. Αυτά θα οδηγήσουν τον καρδιολόγο, τον γενετιστή ή τον παιδίατρο. Αν υπήρχε σημάδι για πρόβλημα καρδιάς δε θα περίμεναν οι γιατροί το γενετιστή να τους πει».

Η συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου

Η εισαγγελέας επανήλθε αρκετές φορές στη συμπεριφορά της κατηγορούμενης κατά τη διάρκεια νοσηλείας του παιδιού, προσπαθώντας να εξηγήσει τις αντιδράσεις της. «Ή ήταν σίγουρη ότι το παιδί ήταν σε πολύ καλά χέρια ή όντως δεν μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματα της. Είχε ακούσει τον κ. Ηλιάδη ν εκφράζει τος υποψίες του για την ίδια, όμως στη συνέχεια δεν την ενοχλούσε ότι σε αυτό το γιατρό άφηνε το παιδί της. Δεν θύμωσε, δεν σταμάτησε να τον εμπιστεύεται. Όλα αυτά τα περί αγανάκτησης με τη μεταμόσχευση οργάνων πότε θυμήθηκε να μας τα πει;».

Σε έντονο τόνο η εισαγγελέας σχολίασε πως «δεν υπήρξε επουδενί καμία προσέγγιση στην καταργούμενη να δώσει τα όργανα του παιδιού της! Πως το επέτρεψε αυτό η κατηγορούμενη; Είναι αστείοι αυτοί οι ισχυρισμοί όταν και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι για το μεταμόσχευση απαιτείται εγκεφαλικός θάνατος! Μιλάμε για ένα γιατρό που έκανε τα πάντα για να σώσει τον εγκέφαλο της μικρής! Οτιδήποτε άλλο σχετικά με το ζήτημα αυτό δε θέλω να τι συζητήσω άλλο γιατί είναι ευαίσθητο θέμα.

«Είχε ευχέρεια με τα φάρμακα»

Ειδική μνεία έκανε στην αλλαγή δόσης ενός φαρμάκου που έκανε η κατηγορούμενη για να κοιμάται το παιδί επειδή ενοχλούσε τη γειτονιά, με τον Ανδρέα Ηλιάδη να της απαντά «δεν παίζουμε με τα φάρμακα». Κατά στην εισαγγελέα, «ο διάλογος αυτός δείχνει μια ευκολία της κατηγορούμενης με τα φάρμακα παρότι είχε βγει λίγο καιρό από το νοσοκομείο. Δείχνει να έχει μια εξοικείωση με τα φάρμακα. Συμβουλεύει την αδελφή της για μια ωτίτιδα. Έχει πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για αναισθητικά φάρμακα. Βέβαια έχει ψάξει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο πεδίο, ας πούμε την θεραπευτική υποθερμία δεν την έψαξε…».

«Την ένοιαζε μόνο ο εαυτός της»

«Καταπέλτης» ήταν η εισαγγελέας και την για την ημέρα που η Τζωρτζίνα έκανε μαγνητική και καθυστέρησε να ξυπνήσει, αφού η κατηγορούμενη αντάλλασσε μηνύματα για το χωρισμό της με το Μανό Δασκαλάκη.

«Με τι ασχολείται η κατηγορούμενη όσο το παιδί της στις 17/1 ετοιμάζεται να κάνει μαγνητική; Φαίνεται από τα μηνύματα της! «Να πάρεις τα πράγματα σου και τα όργανα από το σπίτι» «ούτε εγώ περίμενα να μας παρατήσεις πάλι, πάντα μας παρατάς, κάνε τη ζωή σου αγόρι μου», «θα στα πληρώσει όλα ο Θεός». Μπαίνει το παιδί να κάνει τη μαγνητική και ασχολείται με τι ανάρτηση θα κάνει στο Facebook! Ο κύριος Δασκαλακης τη ρωτάει για το παιδί της και εκείνη ασχολείται με τη σχέση της μαζί της! «Όταν παρατάς κάποιον δεν γίνεται να τον βλέπεις κάθε μέρα» του λέει για το παιδί της! «Αν φοβόσουν ότι θα πάθει κάτι, ας καθόσουν σπίτι!». Όσο λοιπόν το παιδί κάνει μαγνητική και θα έπρεπε να έχει αγωνία, εκείνη ασχολείται με αυτά που σας διάβασα» είπε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε: «Ενώ το παιδί δεν έχει ξυπνήσει ακόμη από την αναισθησία, η έγνοια της είναι τα ρούχα και τα κλειδιά του Δασκαλάκη. Έλεγε εδώ ότι όταν κανείς παιδιά μπαίνεις σε δεύτερη μοίρα. Αυτά μάλλον τα είχε ξεχάσει τότε, γιατί τότε σκεφτόταν μόνο τον εαυτό της!».

Η εισαγγελέας περιέγραψε πως και την επόμενη ημέρα που το παιδί έκανε εμετό στο σπίτι, η 35χρονη ασχολούνταν και πάλι με το Μανό Δασκαλάκη. «Του έγραφε στα μηνύματα «αν ήθελες το καλό του παιδιού σου να μην έφευγες από το σπίτι». ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ; Το είχε ξαναπεί και τον Απρίλιο!».

Κατά την εισαγγελέα, «η κατηγορούμενη είχε στο μυαλό της να βάλει την Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ», αλλά όπως εξήγησε, «δεν το καταλάβει ακόμα το λόγο, να και περνάει μια σκέψη από το μυαλό μου, όμως δε θέλω να το πω γιατί δεν έχω αποδείξεις».

«Ήθελε να βάλει το παιδί στη ΜΕΘ για να δείξει ότι είναι σοβαρά;»

Στη συνέχεια περιγράφει: «Όταν λοιπόν ο Ηλιάδης της λέει να πάει το παιδί στην παιδιατρική, το αφήνει και λέει δεν πειράζει θα έρθουμε σε καμία δυο μέρες. Μήπως ήθελε ήθελε να μπει στη ΜΕΘ για να δείξει τη σοβαρότητα της υγείας του παιδιού; Σε ποιον ήθελε να το δείξει αυτό; Αναδείχθηκε και μια διαμαρτυρία της στον κ. Ηλιαδη ότι γιατί δεν κράτησε το παιδί στην εντατική να είναι συνδεδεμένο με τα μηχανήματα. Όμως στην εντατική δεν έβαζαν το παιδί σε κάποιο μηχάνημα. Μόνο ένα μόνιτορ του έβαζαν. Το μόνο που άλλαζε ήταν η απουσία της ίδιας! Είχε την ίδια νοσηλεία, τα ίδια φάρμακα που έπαιρνε και στην κλινική, μόνο που στην εντατική δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα».

Από τις καταθέσεις των γιατρών προέκυψε ότι «κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει αυτά τα επεισόδια αφού ποτέ κανείς δεν είδε την έναρξη τους!». Η εισαγγελέας εντόπισε και μια σημαντική παρατήρηση σε όσα κατέθεσε ο Ανδρέας Ηλιάδης. «Το πιο σημαντικό που εντόπισε ο κ. Ηλιαδης είναι ότι 30 λεπτά πριν την έναρξη του επεισοδίου και της καταγραφής από τη μητέρα, το παιδί έχει κάνει μια απότομη κάθοδο των σφίξεων. Και η κατηγορούμενη δεν έχει ενημερώσει κανέναν! Κάτι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο παιδί, όμως κανείς δεν το γνωρίζει! Μήπως τελικά η κατηγορούμενη επέλεγε ποια επεισόδια θα αναδείξει; Γιατί όλα αυτά τα επεισόδια στην παιδιατρική; Υπήρχε κάποιο μοτίβο;».

Η ημέρα θανάτου

Περιγράφοντας τα λεπτά πριν την ανακοπή του παιδιού, η εισαγγελέας στηρίχθηκε στις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που περιέγραψαν ότι η κατηγορούμενη ήρθε προς το γραφείο νοσηλευτών με χαλαρότητα και χωρίς να δείχνει πως κάτι επείγον συμβαίνει. «Η κατηγορούμενη πηγαίνει με κανονικό βήμα προς τη στάση των νοσηλευτών, δε φωνάζει κι όταν ρωτήθηκε αν συμβαίνει κάτι, απλώς έκανε ένα καταφατικό νεύμα» είπε η εισαγγελέας με έκπληξη στον τόνο της φωνής της αφού το παιδί όταν μπήκαν οι γιατροί στο δωμάτιο ήταν απνοϊκό.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όσα έγιναν κατά την προσπάθεια ανάνηψης της μικρής από τους γιατρούς, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν εκείνοι. «Ο θάνατος εντός του νοσοκομείου δε χαρακτηρίζεται ως βίαιος, αλλά ως αιφνίδιος. Δεν υπάρχει στην ιατροδικαστική έκθεση ο όρος ανθρωποκτονία, γιατί δεν είναι ο ρόλος του ιατροδικαστή να αποδώσει και να χαρακτηρίσει την πράξη. Κακώς υπήρξε μομφή στο πρόσωπο του κ. Μπουζιανη, επειδή έγραψε θανατηφόρα δηλητηρίαση και όχι ανθρωποκτονία. Αυτό που προέκυψε είναι τα 6,5 mg κεταμίνη, δηλαδή μια θανατηφόρα δόση σύμφωνα με τη βιβλιογραφία».

Ο ισχυρισμός ότι η κεταμίνη «έφυγε» από λάθος από κάποιο από τα βαλιτσάκια αναζωογόνησης απορρίφθηκε κατά την εισαγγελέα από τις καταθέσεις των γιατρών και νοσηλευτών. «Αν είχε γίνει λάθος θα το έβλεπε η νοσηλεύτρια βραδιάς. Η κεταμίνη επίσης έχει κόκκινη γραμμή ανήκει στα ναρκωτικά» είπε η εισαγγελέας και ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης προκειμένου να εξετασθεί το βαλιτσάκι αναζωογόνησης, καθώς «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ότι οι γιατροί έδωσαν κεταμίνη ή ότι έγινε αντικατάσταση κεταμίνης την επόμενη ημέρα».

Εντύπωση έκανε στην εισαγγελέα η σπουδή της κατηγορούμενης να εξεταστεί το σώμα του παιδιού από την ιατροδικαστική της Πάτρας και όχι των Αθηνών. «Πολύ τεχνικό θέμα για να ασχοληθεί κάποιος που έχει χάσει στο παιδί του. Μου έκανε εντύπωση».

Σχετικές ειδήσεις