ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνυπαίτιος ο συνοδηγός σε περίπτωση τροχαίου αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος

Συνυπαίτιος ο συνοδηγός σε περίπτωση τροχαίου αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος

Συνυπαίτιος κατά 30% σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, είναι σύμφωνα με νέα απόφαση του Αρείου Πάγου, ο συνοδηγός αυτοκινήτου που γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος και παρ΄ όλα αυτά δέχεται να επιβιβαστεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, δέχθηκε ότι ένας νεαρός που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κρήτη ως συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε άλλος νεαρός υπό την επήρεια αλκοόλ, έχει συνυπαιτιότητα για το τροχαίο διότι γνώριζε την κατάσταση του οδηγού. Βάσει αυτού οι συγγενείς του συνοδηγού θα πρέπει να λάβουν μειωμένη κατά 30% αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και τα έξοδα κηδείας του άτυχου συνοδηγού.

Σύμφωνα με τους δικαστές «ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Έτσι, το γεγονός ότι παρότι ο συνοδηγός δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα». Κατά συνέπεια, «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%».

Οι αρεοπαγίτες διευκρίνισαν πάντως για μια ακόμη φορά ότι από την ασφαλιστική κάλυψη εξαιρούνται οι οδηγοί που τελούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών (0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και άνω (0,50 gr/1) μετρούμενο με την μέθοδο της αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, στις περιπτώσεις που η μέτρηση γίνεται με συσκευή αλκοολομέτρου).

Σχετικές ειδήσεις