Τα τελευταία λεπτά της ζωής του Π. Φύσσα περιέγραψε στο δικαστήριο ο αστυνομικός Γ. Ρώτας

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του Π. Φύσσα περιέγραψε στο δικαστήριο ο αστυνομικός Γ. Ρώτας

Με την εξέταση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Ρώτα από την πολιτική αγωγή συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως κατέθεσε ο κ. Ρώτας, απαντώντας σε ερωτήσεις, όταν αυτός και οι συνάδελφοί του έφτασαν στην καφετέρια Κοράλλι, σημείο της δολοφονίας του άτυχου μουσικού Παύλου Φύσσα, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν γιατί «ήμασταν οκτώ άτομα έναντι πενήντα». «Θα πάω σε μια ομάδα 40-50 ατόμων που κρατάνε καδρόνια κι εμείς να είμαστε οκτώ άτομα; Ενημερώσαμε το κέντρο και το κέντρο μας είπε: παραμείνατε σε απόσταση και να δίνετε εικόνα. Άκουσα τον συνάδελφό μου Τσολακίδη να διαβιβάζει στο κέντρο πως κάποιοι είχαν σιδερογροθιές».

Ο αστυνομικός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της οικογένειας Φύσσα ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τα σημεία που βρισκόταν η ομάδα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών, έξω από την καφετέρια. Έτσι στο δικαστήριο τοποθετήθηκε χάρτης της περιοχής ώστε ο μάρτυρας να μπορεί να δείχνει τα επίμαχα σημεία.

Ο αστυνομικός προσδιόρισε όχι μόνο το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας αλλά και πώς κινήθηκαν οι δράστες και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ρώτας κατέθεσε ότι η ομάδα των 20-30 ατόμων που ξέκοψε από τους 50 που βρίσκονταν απέναντι από την καφετέρια του δημιούργησε την εντύπωση πως ήξερε πού πηγαίνει και τι θα κάνει. «Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα. Πιθανότατα, αυτοί να το είχαν προσχεδιασμένο».

Ο αστυνομικός κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έφερε κάκωση στο σώμα του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αν και όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο «χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα». Ο κ. Ρώτας απάντησε: «Προφανώς δεν έφαγε καμία. Θα ήτανε καλός, μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη».

Ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών ρώτησε τον αστυνομικό αν ξέρει να είχαν οι Χρυσαυγίτες ασυρμάτους. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και ο συνήγορος έδειξε στο δικαστήριο φωτογραφία από το αρχείο του Πατέλη στην οποία μέλη της Χρυσής Αυγής φαίνεται να κρατάνε ασυρμάτους.

Η επίκληση της φωτογραφίας και η ερώτηση προς τον μάρτυρα «τι είναι αυτό που κρατάνε» προκάλεσε διαμαρτυρίες από την πλευρά της υπεράσπισης. Μάλιστα, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ειρωνευόμενος είπε «να μας δείξει και φωτογραφίες από τη δράση του ΠΑΜΕ». Ακολούθως ο εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών επικαλέστηκε άλλη φωτογραφία από το αρχείο Πατέλη όπου τρία μέλη της Χρυσής Αυγής φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο αστυνομικός που κλήθηκε να απαντήσει τι είναι αυτά που φοράνε είπε ότι είναι γιλέκα που αν τοποθετηθεί στις ειδικές θήκες βαλλιστικό υλικό γίνονται αλεξίσφαιρα.

Αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής προκάλεσε η απαγόρευση, από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, σειράς ερωτήσεων που αφορούσαν τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο της. Η πρόεδρος στις ερωτήσεις αυτές έλεγε «άλλη ερώτηση» ενώ όταν οι συνήγοροι συνέχιζαν τις ερωτήσεις η κ. Λεπενιώτη τους είπε: «Εδώ έχουμε να αποδείξουμε συγκεκριμένα γεγονότα. Αν υπάρχουν άλλα περί ευθυνών άλλων (σ.σ. της αστυνομίας) να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές. Ερευνήστε τα αλλού».

Η δίκη συνεχίζεται.