ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δικαστές: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις μειώσεις στις συντάξεις μας

Δικαστές: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις μειώσεις στις συντάξεις μας

Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση τις μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων, καταλήγει το ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε περίπου σε ποσοστό 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ.

Στο ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης εκφράζεται η διαμαρτυρία των δικαστών για τις νέες περικοπές των συντάξεων τους οι οποίες «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές». Κατά το ψήφισμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι «επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».

Αντιθέτως, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων» και προσθέτει: «Για το λόγο αυτό πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα τν ασφαλιστικών Ταμείων».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, έκανε ειδική αναφορά για το θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και ξεκαθάρισε ότι ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανες ότι οι δικαστικοί δηλώνουν κάθε χρόνο τα εισοδήματά τους και εξήγησε για ποιό λόγο προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων, που όρισαν πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες από τους δικαστές για τη διετία 2015 και 2016. «Τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία» και προσέθεσε:

«Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχηση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Σημειώνεται ότι στην πανδικαστική συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως από τη ΝΔ ο Χαράλαμπος Αθανασίου, από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης και από την Ένωση Κεντρώων ο Σπύρος Βασιλείου.

Σχετικές ειδήσεις