ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ: Ορισμένοι θέλουν να φανεί ότι η Ορθοδοξία είναι χωρισμένη

Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ:  Ορισμένοι θέλουν να φανεί ότι η Ορθοδοξία είναι χωρισμένη

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» Ν. Υόρκης, συζητά όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου.

Τονίζει ότι «συνιστά γεγονός υψίστης ιστορικής και εκκλησιαστικής σημασίας, καθότι άπτεται της ίδιας της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Το θέμα της Συνόδου βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες λόγω της εμπλοκής που δημιούργησαν την τελευταία στιγμή τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Αντιοχείας με τη δήλωσή τους ότι δεν θα συμμετάσχουν, προβάλλοντας αιτιάσεις και προσχηματικές αιτίες.

Αναφορικά με τα οικονομικά, είπε ότι «πηγαίνουν καλώς» και ότι ήδη «έχουν εξασφαλιστεί», ενώ υπογράμμισε ότι τα έξοδα «δεν θα υπερβούν το ποσό των δυόμισι (2,5) εκατομμυρίων ευρώ όπως σας είχα πει και σε πρότερη συνέντευξή μας».

Τονίζεται ότι ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ είναι εκ των πλέον κορυφαίων και λογίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένας από τους πιο έμπιστους και στενούς συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Είναι επικεφαλής της Επιτροπής κατάρτισης του Μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου και έχει τη γενική διοργανωτική και συντονιστική ευθύνη της διεξαγωγής της.

Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, είχε επικοινωνία και με τις δύο ενιστάμενες Εκκλησίες, Βουλγαρίας και Αντιοχείας, «με τις οποίες -είπε- οι επαφές συνεχίζονται», ενώ πιστεύει ότι «τελικά θα επικρατήσει η σύνεση και το αίσθημα της ευθύνης και θα συμμετάσχουν στη Μεγάλη Σύνοδο».

Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Αμερικής και διαβεβαίωσε μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τρέφει μεγάλη αγάπη, στοργή και εκτίμηση γι' αυτήν».

Σχετικά για την εμπλοκή που υπάρχει από Βουλγαρία και Αντιόχεια, είπε ότι «με το ανακοινωθέν έπειτα από την Ενδημούσα Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου δείξαμε ότι όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε μπροστά, με ενότητα, με μία φωνή».

Συμπλήρωσε πως «είναι φυσικό μέσα σε μία οικογένεια όπως είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει πάντοτε να πρυτανεύει η αγάπη και το συμφέρον της Εκκλησίας».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι δεν ήταν μόνο διαφορετικές απόψεις, αλλά ανταρσία τη στιγμή που το Πατριαρχείο Βουλγαρίας είχε συμμετάσχει και συμφωνήσει σε όλες τις προκαταρκτικές εργασίες, τόνισε «όπως είπε και η Ενδημούσα Σύνοδος, ήταν έκπληξη και απορία συνάμα».

Συμπλήρωσε πως «δεν το περιμέναμε από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας διότι ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Νεόφυτος είχε υπογράψει τα κείμενα σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας και είχε συναποφασίσει τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέβη και ξαφνικά πήρε αυτή την απόφαση η Σύνοδος της Βουλγαρίας να μην έλθει στη Μεγάλη Σύνοδο».

Οπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι σκέπτεται ξανά τη στάση του και ευελπιστούμε ότι με τη χάρη του Θεού θα είναι παρών στη Μεγάλη Σύνοδο, είναι από πληροφορίες τις οποίες έχουμε».

Στην ερώτηση «κάνατε κάποιες κρούσεις προς το Πατριαρχείο της Μόσχας αφού είναι γνωστό ότι αυτό επηρεάζει καθοριστικά τη Βουλγαρία;», είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως συντονιστικό όργανο δεν σταματά ποτέ να κάνει προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις γι' αυτό κι έχει ένα ρόλο καθοριστικό μέσα στην κοινωνία των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Σαν Μητέρα Εκκλησία νοιάζεται, μεριμνά και αγωνία παράλληλα για την ενότητα των Ορθοδόξων. Μέσα σ' αυτή την προσπάθεια γίνονται και όλες οι επικοινωνίες και επαφές είτε άτυπες, είτε επίσημες, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την παρουσία όλων των Εκκλησιών στη Μεγάλη Σύνοδο».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πώς απαντάτε στους ανθρώπους και μάλιστα στους νέους, που παρακολουθούν αυτά με ανησυχία, ο Μητροπολίτης Γαλλίας είπε: «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και θα έλεγα ότι η πικρία την οποία δοκιμάζαμε είναι μεγάλη. Εμείς θέλουμε να είναι όλη η Ορθοδοξία σ' αυτό το ιστορικό γεγονός. Τώρα αν ο διάβολος έρχεται για να κάνει κακό, διότι αυτή είναι δουλειά του διαβόλου, δεν θεωρούμε ότι είναι λογικό να εμφανίζονται τέτοια γεγονότα, τα οποία δυστυχώς δείχνουν ότι τελικά έχομε πρόβλημα σαν Εκκλησία. Αυτές δεν είναι ενέργειες οι οποίες μαρτυρούν αγαθό πνεύμα. Ορισμένοι θέλουν να φανεί ότι η Ορθοδοξία είναι χωρισμένη, ότι έχει διαφορετικές απόψεις και θέσεις».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «τα θέματα που ετέθησαν είχαν λυθεί, ακόμα και το πώς θα καθίσουν οι Προκαθήμενοι. Η προσυνοδική διαδικασία είναι κανονισμένη και έχομε έναν κανονισμό λειτουργίας της Συνόδου, τον οποίον τον έχουν αποδεχθεί και συνυπογράψει οι Εκκλησίες και βάσει αυτού του κανονισμού εργαζόμαστε και πορευόμαστε».

Στην ερώτηση «ο διάβολος έβαλε τη Μόσχα να απομειώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή πρόκειται περί παιγνίων;» υπογράμμισε ότι «στο ανακοινωθέν δεν κατονομάσαμε κανέναν και θεωρούμε ότι σ' αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν είναι σωστό να δείξουμε με το δάκτυλο κάποια συγκεκριμένη Εκκλησία» και συμπλήρωσε «πορευόμαστε σ' ένα πνεύμα ενότητας».

Στην ερώτηση «συζητήσατε στην Ενδημούσα Σύνοδο το ενδεχόμενο μήπως υπάρξει κάποια ενορχηστρωμένη αποχή;» απάντησε: «Αυτή τη στιγμή εάν κρίνω από το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι των Εκκλησιών έρχονται για να συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα προετοιμάσει το μήνυμα, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι οι Εκκλησίες στέλνουν τους αντιπροσώπους τους, κι αυτό δείχνει και τη διάθεση η οποία υπάρχει».

Οταν τον ρωτήσαμε αν σκέφθηκε ποτέ τι θα έλεγε ο Χριστός βλέποντας αυτά τα πράγματα στην Εκκλησία του, είπε: «γνώριζε καλά τι σημαίνει και μεταξύ των μαθητών υπήρχαν διαφωνίες και ο ίδιος είχε δείξει το παράδειγμα ότι θα πρέπει να είναι ενωμένοι».

Στην ερώτηση αν με αυτή τη Σύνοδο θα μιλήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία στον άνθρωπο του 21ου αιώνα, επεσήμανε ότι «εμείς πολλές φορές έχομε μία αγωνία, θέλουμε να δούμε το τέλειο. Η Εκκλησία οδηγείται με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Ε, ας αφήσουμε το Αγιο Πνεύμα, να ενεργήσει και να οδηγήσει την Εκκλησία».

Σχετικές ειδήσεις