ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αυτοί είναι οι «Άγιοι Βαλεντίνοι» της Ορθοδοξίας – Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται

Αυτοί είναι οι «Άγιοι Βαλεντίνοι» της Ορθοδοξίας – Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται

Έρωτας σε αντιδιαστολή με την αγάπη και εμπορευματοποίηση εναντίον πνευματικότητας.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Στις 14 Φεβρουαρίου, οι ερωτευμένοι όλου του κόσμου γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Τον «περαξηγημένο» Άγιο η μνήμη του οποίου τιμάται με σοκολατάκια, λουλούδια και ρομαντικές εξόδους.

Στην εμπορευματοποίηση της θρησκείας, η Ορθόδοξη Εκκλησία, αντιτείνει τον εορτασμό του ζευγαριού Ακύλα και Πρίσκιλλας και του Αγίου Υακίνθου.

iakinthos loudovikou

Ο ναός του Αγίου Υακίνθου στην Κρήτη

Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά τους νέους στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το Ορθόδοξο ζευγάρι.

Ενώ έξι χρόνια νωρίτερα, ο Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί η 3η Ιουλίου ως ημέρα των ερωτευμένων. Την ημέρα δηλαδή που η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Υάκινθο, τον Άγιο της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 20 ετών.

akilas priskila

Οι Ορθόδοξοι Άγιοι του Έρωτα, Ακύλας και Πρίσκιλλα

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον μουσικολόγο και λαογράφο κ. Παναγιώτη Μυλωνά, ο οποίος έκανε λόγο για εκφυλισμό των εθίμων και τόνισε ότι ο άγιος του καθολικού συναξαριστή, ο Άγιος Βαλεντίνος, έχει εμπορευματοποιηθεί.

Αναφέρθηκε όμως και στους ναούς του Αγίου Υακίνθου που υπάρχουν τόσο στα Ανώγεια όσο και στο θέρετρο του Αράξου της Πολεμικής Μοίρας.

Ο Άγιος Υάκινθος

Iakinthos

Ο Άγιος Υάκινθος γιορτάζει σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.). Ήταν Χριστιανός και υπηρετούσε τον αυτοκράτορα σαν θαλαμηπόλος(κουβικουλάριος). Όταν έμαθε ο αυτοκράτορας, ότι ήταν Χριστιανός τον φυλάκισε και διέταξε να του δίνουν αντί για τροφή τα σφάγια των θυσιών στα είδωλα. Ο Υάκινθος αρνήθηκε και πέθανε από πείνα μέσα σε 41 μέρες.

Ωστόσο, στην αρχαιότητα, υπήρχαν γιορτές στη μνήμη του θεού Υάκινθου. Τα Υακίνθεια, εορτάζονταν επί τρεις μέρες στην ιερή Υακινθίδα οδό, έξω από τις Αμύκλες και ήταν αφιερωμένα στο θάνατο, την ανάσταση της θεότητας που υμνούσε τη βλάστησης και τη γονιμότητας.

Οι κρητικοί υμνούν τον Άγιο Υάκινθο

agiosyakinthos2

Στα Ανώγεια της Κρήτης οι κάτοικοι υμνούν τον Ορθόδοξο Άγιο του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1200 μέτρων υπάρχει ένας μικρός ναός, χτισμένος με ξερολιθιά. Εκεί εορτάζονται κάθε χρόνο τα Υακίνθεια. Ο ναός χτίσθηκε το 1998 μετά από πρόταση του Λουδοβίκου των Ανωγείων την οποία αποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Άνθιμος.

Ακύλας και Πρίσκιλλα: ο Άγιοι της Αγάπης

Οι Ορθόδοξοι Άγιοι της αγάπης είναι οι Ακύλας και Πρίσκιλλα, οι οποίοι μυήθηκαν στον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Δεν απέκτησαν παιδιά και παρέμειναν μέχρι το θάνατό τους πολύ αγαπημένο ζευγάρι.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα κατοικούσαν στην Κόρινθο και εργάζονταν ως σκηνοποιοί. Φιλοξένησαν τον Απόστολο Παύλο, όταν εκείνος επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη.

O απόστολος Παύλος εντυπωσιάσθηκε από το ήθος τους και τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας χαρακτηριστικά ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.



Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού, συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τους Αγίους.