ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέτωπο εργοδοτών για τον κατώτατο μισθό;

Μέτωπο εργοδοτών για τον κατώτατο μισθό;

«Όχι» σε επαναφορά του κατώτατου μισθού, λένε τώρα οι Επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και εκφράζοντας πιθανότατα και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να διαμορφώνουν το πρώτο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για επαναφορά στα προ μνημονίου επίπεδα το αργότερο το 2016.

Χθες (12/02/2015) φάνηκε ότι οι Επαγγελματοβιοτέχνες ..."τα στρίβουν" ζητώντας από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη τη μετάθεση εφαρμογής του μέτρου για το 2017 ή το 2018 (!) επικαλούμενοι "το μεγάλο κόστος που θα έχει για τις επιχειρήσεις".

Η θέση αυτή προκαλεί εντύπωση, καθώς τόσο η ΓΣΕΒΕΕ, όσο και οι Έμποροι εμφανίζονταν προεκλογικά μέσω υπομνημάτων τους θετικοί σε επαναφορά του μέτρου σε εύλογο χρονικό διάστημα, ζητώντας μάλιστα την λήψη υποστηρικτικών μέτρων για την υλοποίησή του.

Δεν κλείνουν τις επιχειρήσεις οι μισθοί...

Ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως είναι εντελώς αβάσιμη η άποψη ότι οι χαμηλοί μισθοί συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν ο μισθός ήταν 751 ευρώ και το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είχε θιγεί.

Επίσης πρόσθεσε πως σε πρώτη φάση θα προωθήσει ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων (μετενέργεια, επεκτασιμότητα συμβάσεων, διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ) και στη συνέχεια θα υπάρξει ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Τέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας, για την οποία πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς συμφώνησε πως θα πρέπει να επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επεκτασιμότητας και ο κατώτατος μισθός να επανέλθει μέσα από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι με κυβερνητική απόφαση. "Αν καθοριστεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι 660 εκατομμύρια. Ήδη υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν "χτυπηθεί" από την κρίση και αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση πληρωμών από ένα έως έξι μήνες.

Όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις η ΓΣΕΒΕΕ τάχθηκε υπέρ της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας αλλά ζήτησε ασφαλιστικές δικλείδες για το ρόλο του ΟΜΕΔ (κυρίως όσον αφορά κλαδικές συμβάσεις) ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο θέμα της "ευνοϊοκότερης ρύθμισης" που αποτελεί πάγιο αίτημα της εργατικής πλευράς και των Συνδικάτων.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τη ΓΣΕΒΕΕ για μια σειρά ρυθμίσεων στήριξης των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να "αναπνεύσουν" οικονομικά και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η αποποινικοποίηση των οφειλών, η βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης και η διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων χρωστάνε στα ταμεία με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών που σήμερα είναι στα 20.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις