ΕΘΝΙΚΑ

Η επιστολή του Μάικ Πομπέο δεν εστάλη μόνο στον Μητσοτάκη: Ποιοι είναι οι άλλοι αποδέκτες;

Η επιστολή του Μάικ Πομπέο δεν εστάλη μόνο στον Μητσοτάκη: Ποιοι είναι οι άλλοι αποδέκτες;

«Χρειάζεται πάντα να κάνουμε τις ορθές ερωτήσεις αν θέλουμε να βρούμε αξιόπιστες απαντήσεις», αναφέρει σε ανάλυση του που δημοσιεύεται στο HellasJournal ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας - Η ανάλυση και τα... ψιλά γράμματα πίσω από την επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη

Η υπερπληροφόρηση σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, δίνουν την ευκαιρία σε αρκετούς να περιφρονούν το σημείο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Χρειάζεται πάντα να κάνουμε τις ορθές ερωτήσεις αν θέλουμε να βρούμε αξιόπιστες απαντήσεις.

Γιατί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο; Πώς μπορούμε αυτό να το εξετάσουμε αν όντως ισχύει; Χρειάζεται να συγκρίνουμε τις διμερείς σχέσεις σε προηγούμενες δεκαετίες και σε προηγούμενες διεθνείς τάξεις πραγμάτων (π.χ Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Μεσοπόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Ψυχρός Πόλεμος και μεταψυχροπολεμική περίοδο).

Πράγματι, ουδέποτε οι δύο χώρες δεν είχαν στις σχέσεις τους τα σημερινά χαρακτηριστικά. Σημαίνει οτι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν επιδέχονται βελτίωσης; Όχι. Παρόλο που οι σπόροι των σημερινών σχέσεων έχουν πέσει από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ορόσημο θεωρείται η 16η Δεκεμβρίου 2018 όταν η Ελλάδα υπέγραψε με τις ΗΠΑ την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Στρατηγικές σχέσεις (με την έννοια του όρου) δεν είχαμε ποτέ με τις ΗΠΑ. Είχαμε ''φιλικές'', ''εταιρικές'' και ''συμμαχικές'' σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η ασυμμετρία στις μεταξύ μας σχέσεις ήταν (και θα είναι ) πάντα ένα πρόβλημα για την Ελλάδα. Η Αμερική είναι η μοναδική υπερδύναμη και η Ελλάδα είναι οριακά εντός των μεσαίων δυνάμεων. Ωστόσο, το πολυπολικό σύστημα το οποίο είναι πλέον μια πραγματικότητα και η ασυμμετρία που διέπει τις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον, δεν διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο που διαδραμάτιζε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όπου η Ελλάδα ήταν εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Σε μια επιστολή σαν αυτήν που έστειλε ο Pompeo στον Έλληνα πρωθυπουργό, μπορεί να βρει κανείς λέξεις οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να βγούν από αμερικανικά χείλη. Κάθε λέξη μιας χώρας με την ισχύ των ΗΠΑ, είναι έδαφος και μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις.

Από τον πρόλογο, η διπλωματική γλώσσα θέτει τους δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας στη βάση της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφτηκε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο (ΜDCA, Mutual Defense Cooperation Agreement). Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας δε διέπονται πλέον μόνο από το ΝΑΤΟ και αυτό έχει τη σημασία του για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Που αλλού πήγαν τα μηνύματα των ΗΠΑ;

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ