ΕΘΝΙΚΑ

«Νικηφόρος Φωκάς»: Αυτή είναι η φρεγάτα που κυνήγησε το τουρκικό Oruc Reis

«Νικηφόρος Φωκάς»: Αυτή είναι η φρεγάτα που κυνήγησε το τουρκικό Oruc Reis

Από το πρωί της Παρασκευής το ελληνικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Άμυνας τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/01), όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο βρισκόταν μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου «παραστράτησε» και κατευθύνθηκε ανατολικά περνώντας μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν άμεση, με την πανίσχυρη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να αποπλέει από το λιμάνι της Καρπάθου και να βάζει στο στόχαστρο το τουρκικό ερευνητικό με την ημισέληνο.

Μέσα σε λίγες ωρες, η φρέγατα μας είχε οπτική επαφή με το Oruc Reis. Αμέσως ο «Νικηφόρος Φωκάς» μετέφερε τις εικόνες στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο έδινε τις εντολές για τις επόμενες κινήσεις.

Μέχρι και το Σάββατο (01/02) - οπότε και αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό - ο «Νικηφόρος Φωκάς» δεν το έβγαλε λεπτό από το στόχαστρό του.

Όποιος κι αν ήταν ο στόχος των Τούρκων, είτε μπήκαν κατά λάθος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, είτε μπήκαν για να τσεκάρουν τα αντανακλαστικά μας, το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν εκεί για να στείλει μήνυμα αποτροπής στους προκλητικούς Τούρκους.

Αυτή είναι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) είναι η δέκατη κατά σειρά παραλαβής και τελευταία φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού (Φ/Γ ΕΛΛΗ, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ).

Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας σιις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826).

H ύψωση της ελληνικής σημαίας έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004 με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π.Παστουσέα ΠΝ. Ελαβε μέρος στην εκπαίδευση FOST στο PLYMOUTH της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2005.

Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου 2005. Σε αναγνώριση της ηρωικής μορφής του Βυζαντινού στρατηγού και Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσει την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει για πρώτη φορά όνομα Βυζαντινού ήρωα σε πολεμικό πλοίο του.

Ο θυρεός του πλοίου απεικονίζει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά από όπου πήρε και το όνομά της. To πλοίο πήρε το όνομα του από τον Νικηφόρο Β΄ Φωκά ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πλώιμους στρατηγούς και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (963-969) και μεγαλόπνοος οραματιστής της παγκόσμιας ακτινοβολίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.Φύση δυναμική και ιδιόρρυθμη, αφιέρωσε ολόκλήρη τη ζωή του στο πεδίο των μαχών και στην πνευματική άσκηση.

fokas

Κύρια Χαρακτηριστικά Πλοίου

 • Ολικό μήκος : 30,5 m
 • Μέγιστο πλάτος : 14,58 m
 • Μέγιστο βύθισμα : 5,87 m
 • Εκτόπισμα πλήρους φόρτου : 3642 tons
 • Αεριοστρόβιλοι : Δύο (2) Main gasturbines Rolls Royce Olympus (2 x 28000 bhp) και δύο (2) Cruise gasturbine Rolls Royce Tyne (2 x 5340)
 • Ακτίνα ενεργείας : 5800 νμ
 • Ηλεκτρογεννήτριες : EMT / Pielstik (4 x 750 Kwatt)
 • Μεγίστη ταχύτητα (δοκιμών) : 32 kts
 • Κ/Β : HARPOON, NSS
 • Π/Β : OTO MELARA 76/62
 • Α/Υ : Τορπίλες
 • Επικοινωνίες : SHF- HF-VHF-UHF
 • Ελικόπτερα : ΑΒ-212
 • Πλήρωμα πλοίου (Aξ/κοί, Yπ/κοί, Δίοποι, Ν/Δ) : 182

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ GALLERY