ΕΘΝΙΚΑ

Αγιά Σοφιά: Εικόνες βεβήλωσης και προχειρότητας μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Αγιά Σοφιά: Εικόνες βεβήλωσης και προχειρότητας μετά τη μετατροπή της σε τζαμί
AP

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. 

Η κάμερα του «Μega» βρέθηκε μέσα στην Αγία Σοφία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την μετατροπή της σε τζαμί και αποτυπώνει τη βεβήλωση του ιστορικού ναού, καταγράφοντας πώς έχουν καλυφθεί οι αγιογραφίες και τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά και πώς έχει μεταμορφωθεί ριζικά η εικόνα του.

Στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες, ενώ ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται. Σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι που άφησε κάποιος μουσουλμάνος.

Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν. Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη.

Δείτε το βίντεο:

Ερντογάν: Γινόμαστε μάρτυρες αναγέννησης του έθνους μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Δευτέρας, επανήλθε στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της την Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς εκ νέου σε τζαμί κάνει ευχαριστημένους τους ανθρώπους από όλες τις θρησκείες, σύμφωνα με το Anadolu.

Ομάδα ασφαλείας 500 ατόμων

Ο Tούρκος πρόεδρος μάλιστα ανακοίνωσε πως ομάδα ασφαλείας 500 ατόμων θα εργάζεται συνεχώς στο τζαμί.

Μάλιστα, στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «το εκ νέου άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ «εχθρικές επιθέσεις και πολιτικές κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας».

«Με το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας» υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Προσοχή! Μην κάνετε αυτό το λάθος όταν φύγετε για διακοπές