ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών και οι δαπάνες στα εξοπλιστικά

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών και οι δαπάνες στα εξοπλιστικά

Πολλές φορές στα Μέσα Ενημέρωσης καταγράφονται στοιχεία των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία σε αρκετές των περιπτώσεων παρουσιάζουν τη χώρα μας σε δυσμενή θέση έναντι των Τούρκων σε ό,τι αφορά στους αμυντικούς εξοπλισμούς - Είναι προφανές από όλα τα επίσημα στοιχεία ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες σε στρατιωτικό υλικό σε αντίθεση με την Ελλάδα που λόγω μνημονίων σχεδόν μηδένισε τους εξοπλισμούς 

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω των μνημονιακών επιλογών η Ελλάδα έχει μειώσει κατά πολύ τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, παραμένει αξιόμαχη καθώς είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά δυνάμεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ναι μεν οι Τούρκοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ένεκα απόστασης είναι στρατιωτικά σε πιο πλεονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας, αλλά οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο και στον ελληνοτουρκικό χώρο.

Όπως εκτιμούν αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές, στο Αιγαίο τα ποσοτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Άγκυρας σε κάποιους τομείς απέναντι στην Ελλάδα ουδόλως αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 86% μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας παρουσίασαν θεαματική αύξηση το 2017 και το 2018, κατά 27%, ενώ το 2019 η Τουρκία διέθεσε 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες, ποσό αυξημένο κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα

DAPANES-2.jpg

Η Τουρκία καταλαμβάνει τη 16η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες το 2019, με παγκόσμιο μερίδιο 1,1%. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας το 2019 αντιπροσώπευαν το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της, ενώ το ποσοστό αυτό το 2010 ανερχόταν στο 2,3% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση του SIPRI σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σημειώνοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με το 2018 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2010.

Αντίθετα η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω αφού λόγω των μνημονιακών πολιτικών έκανε τρομερές περικοπές.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

Με μια αρκετά καλά οργανωμένη και συνεκτική ελληνική άμυνα, με ισάριθμο με αυτό της Τουρκίας αλλά πολύ αξιόλογο Πολεμικό Ναυτικό, με κάπως λιγότερη αριθμητικά Πολεμική Αεροπορία αλλά ζηλευτή όσον αφορά τα επίπεδα μαχητικής ικανότητας και δεξιοτεχνίας και με υψηλό βαθμό συνεκτικότητας και ομοψυχίας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν δραστικό όργανο προστασίας των εθνικών συμφερόντων.

Αυτό το διαπίστωσαν αρκετά καλά οι τουρκικές δυνάμεις στην προσπάθεια εισβολής στον Έβρο πριν από μερικούς μήνες.

Άλλωστε αν πίστευαν ότι τα πράγματα είναι εύκολα στην Ελλάδα, θα είχαν επιχειρήσει και άλλες φορές να προκαλέσουν σύρραξη ή θερμό επεισόδιο...

Είναι επίσης αληθές ότι οι διχαστικές μέθοδοι του καθεστώτος Ερντογάν, οι διώξεις αντιφρονούντων έχουν εισχωρήσει βαθειά στο στράτευμα στην Τουρκία και υπάρχει εμφανής έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών.

Οι «εκκαθαρίσεις» χιλιάδων ανεπιθύμητων αξιωματικών όλων των βαθμίδων - ιδιαίτερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία - έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους κλάδους.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τους συσχετισμούς δυνάμεων σε απόλυτους αριθμούς:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκλιμάκωση: Αποχωρούν τα πλοία των Τούρκων και των Ελλήνων από την ανατολική Μεσόγειο