ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός: Η Τουρκία ανοίγει πυρ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Συναγερμός: Η Τουρκία ανοίγει πυρ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Νέες NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά εξέδωσε η Τουρκία για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης, ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Οι χάρτες των νέων Navtex:

Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν για διπλή σύγκρουση σε Κρήτη και Καστελόριζο

Με το Oruc Reis να πλέει στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου ακροβατώντας μεταξύ νομιμότητας και παραβατικότητας, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη για όλα.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να προκαλέσει την σύγκρουση και η ατσαλένια υπομονή του Πολεμικού μας Ναυτικού το οποίο έχει βρεθεί ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από το Oruc Reis έχει αποδείξει πως θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα χωρίς να πέσουμε στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη, εάν η Τουρκία ξεπεράσει κάθε όριο και πατήσει πάνω σε περιοχές που δεν αποτελούν δυνητική κυριαρχία μας, αλλά πραγματική, όπως η περιοχή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή/και κάτω από τα έξι ναυτικά μίλια, θεωρείται αναπόφευκτο πως το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής θα τεθεί σε εφαρμογή.

Τα παραπάνω, ως σενάριο φαίνεται πως πλησιάζουν στην πραγματοποίησή τους, γιατί από την μία η Άγκυρα έχει τορπιλίσει κάθε προσπάθεια διαλόγου, από την άλλη όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει αλλά πλησιάζει σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και τέλος έφτασε σε σημείο να προαναγγείλει έρευνες και νοτίως της Κρήτης.

Άλλωστε, όπως έχουν πει πλείστα κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει την σε τουρκικό γεωτρύπανο να τρυπήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε περίπτωση πάντως που συμβεί αυτό, ο Ελληνικός Στόλος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δημιουργία ενός πλωτού «τείχους» πολυάριθμων μονάδων τα οποία θα στείλουν το μήνυμα πως δεν θα επιτραπεί στο τουρκικό γεωτρύπανο να περάσει. Αντίστοιχα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα «αόρατα» για τους Τούρκους ελληνικά υποβρύχια δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να πετύχει τους στόχους της.

Υπάρχει, όμως και ένα δεύτερο σενάριο σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να γυρίσει τις πιθανότητες υπέρ της στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν Τα Νέα, οι επιτελείς στις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν ακόμα και διπλή NAVTEX από την Τουρκία, μία νοτίως της Κρήτης και μία κοντά στο Καστελόριζο προκειμένου να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις.

Ωστόσο στο Πεντάγωνο επικρατεί σιγουριά πως ακόμα και έτσι ο ελληνικός στόλος είναι ικανός να εξουδετερώσει ακόμα και τη διπλή αυτή απειλή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν για διπλή σύγκρουση σε Κρήτη και Καστελόριζο