ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Τα «μέτωπα» του Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ

Τα «μέτωπα» του Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ
INTIME

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν αφού σε διπλωματικό επίπεδο οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνει προκειμένου να επιβάλλει τις θέσεις του, τον φέρνουν αντιμέτωπο ακόμα και με τους συμμάχους του.

Η κόντρα με την Γαλλία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χρόνια κόντρα με τον Εμανουέλ Μακρόν φτάνοντας να πει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχίατρο.

Το τελευταίο επεισόδιο, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Γαλλίας-Ελλάδας, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής εξέφρασε την στήριξή του προς τον Εμανουέλ Μακρόν για την επίθεση που δέχθηκε.

«Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές. Πυροδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν-Μακρόν: Μία σχέση «μίσους» με φόντο το Ισλάμ και την κυριαρχία στην Μεσόγειο

Εκτός, από την Γαλλία, ωστόσο, συγκρατημένα απέναντι από την Τουρκία στέκεται σταδιακά και η Ρωσία. Η επίσκεψη, ωστόσο, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, αλλάζει τις ισορροπίες.

Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί την ανίχνευση των δυνατοτήτων να ξεκινήσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτερας ότι είναι «κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου και σημειώνει πως «σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια».

Η Μόσχα ωστόσο δεν έχει ψυχρανθεί με την Άγκυρα λόγω της Ελλάδας. Εδώ και εβδομάδες η παρέμβαση της Τουρκίας στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει ενοχλήσει την Ρωσία, η οποία σε ανύποπτο χρόνο, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε μήνυμα, ανεβάζοντας στο Twitter εικόνα αφιερωμένη στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου και την ήττα του οθωμανικού στόλου.

«Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου έγινε μια από τις προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», ανέφερε η ανάρτηση, την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο που αναπαριστά τη ναυμαχία και δείχνει τα τουρκικά πλοία να φλέγονται.

Ένας λοιπόν από τους τρόπους που η ρωσική διπλωματία χρησιμοποιεί για να στείλει μηνύματα και να πιέσει τον Ερντογάν είναι το άνοιγμα προς την Ελλάδα. Από την άλλη αυτή η ανάγκη έρχεται σε συνάρτηση και με την ανησυχία της Μόσχας για την παραχώρηση από ελληνικής πλευράς στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, λοιπόν, μπορεί να εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και από το πρίσμα της στενούς διμερούς επαφής. Το Κρεμλίνο κάνει άνοιγμα στην Αθήνα για να εξισορροπήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και από την άλλη να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Την ίδια ώρα η συμπεριφορά του έχει φέρει στα όριά του το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Ο ίδιος μπορεί να βασίζεται στις προσωπικές επαφές που έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το λεγόμενο administration είναι αυτό που του φέρνει απανωτά εμπόδια στα σχέδιά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με τους S-400, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας για το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε μία… έτοιμη δουλειά προμήθειας των υπερσύγχρονων F-35 από τις ΗΠΑ. Η πρόφαση μπορεί να ήταν πως δημιουργούν προβλήματα στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ και στην επικοινωνία τους με τα συμμαχικά, ωστόσο η πρόσδεση της Τουρκίας στο ρωσικό άρμα, ήταν αυτή που προκάλεσε την μήνη των ΗΠΑ οι οποίες από τότε στράφηκαν προς την Ελλάδα.

Κι αν οι παλινωδίες, με άλλες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και άλλες του Ντόναλντ Τραμπ να ήταν παρούσες, σταδιακά, υπήρξε μία εσωτερική εξομάλυνση η οποία φάνηκε και από την επίσκεψη του πρώτου στην Ελλάδα προκειμένου να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της Σούδας με ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ για άλλη μία φορά το Σάββατο φωνάζοντας «Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλλεις! Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F35 σας τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε επιστρέψτε τους S-400 στην Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!».

Οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε από την άλλη το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Ισραήλ σταθερά στο «ελληνικό άρμα»

Την ίδια ώρα, άξια αναφοράς είναι και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ημερομηνία-κλειδί η 15η Νοεμβρίου - Η κρίσιμη σύσκεψη και τα νέα μέτρα