ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Μήνυμα στον Ερντογάν στα... γαλλικά! Πολλαπλασιαστής ισχύος που κόβει τον...αέρα των Τούρκων

Rafale: Μήνυμα στον Ερντογάν στα... γαλλικά! Πολλαπλασιαστής ισχύος που κόβει τον...αέρα των Τούρκων
Η στιγμή που το γαλλικό Rafale σπάει το φράγμα του ήχου
Newsbomb.gr/Λευτέρης Παρτσάλης

«Έκοψαν την ανάσα» τα μαχητικά των Γάλλων - Εντυπωσιασμένοι οι Έλληνες πιλότοι από το υπερόπλο που σε λίγους μήνες θα έχει τη γαλανόλευκη στα φτερά - Ο ρυθμιστής του παιχνιδιού που ανατρέπει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο - Ικανοποίηση στο Ελληνικό «Πεντάγωνο» - Αποφασισμένοι οι Γάλλοι να κερδίσουν και τη μάχη των φρεγατών. 

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Εντυπωσιακοί ελιγμοί στον αέρα, εκκωφαντικές διελεύσεις σε χαμηλό ύψος και… παρέλαση μπροστά μας για να τα φωτογραφίσουμε. Τα γαλλικά μαχητικά Rafale καθήλωσαν όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε το πρωί της Πέμπτη (04/02) στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας, προκειμένου να δούμε από κοντά το νέο πανίσχυρο όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Πατρίκ Μεζονέβ, τα γαλλικά μαχητικά, που σε λίγους μήνες θα έχουν τη γαλανόλευκη στα φτερά τους, έσκισαν τον ελληνικό ουρανό και πέταξαν κυριολεκτικά φτερό με φτερό με τα Mirage 2000-5 και τα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι σαφέστατα, εικόνες από το μέλλον.

Συνολικά τέσσερα γαλλικά αεροσκάφη Rafale βρέθηκαν από την Τρίτη (02/02) στην αεροπορική βάση της Τανάγρας (114 Πτέρυγα Μάχης), στο πλαίσιο της άσκησης «Skyros», επισφραγίζοντας έτσι τη σπουδαία συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε συνεργασία με Mirage 2000-5 και F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο, το Ιόνιο αλλά και πάνω από την ηπειρωτική χώρα, με τους Έλληνες χειριστές να λαμβάνουν μια πρώτη γεύση από γαλλικό υπερόπλο. Τα σενάρια της συνεκπαίδευσης περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, εικονικές αερομαχίες, ασκήσεις προσβολής ή προστασίας ναυτικών μονάδων, καθώς και επιχειρήσεις προσβολής χερσαίων στόχων. Στις επιχειρήσεις συνεκπαίδευσης συμμετείχαν επίσης μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ειδικές δυνάμεις.

«Πρόκειται για πολλαπλασιαστή ισχύος. Είναι αεροσκάφος με δυνατότητες που κανένα μαχητικό των χωρών της περιοχής μας δεν έχει. Αναμφισβήτητα θα αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας», δηλώνουν εντυπωσιασμένοι οι Έλληνες χειριστές, οι οποίοι πέταξαν μέσα αλλά και δίπλα από τα γαλλικά μαχητικά.

«Ως πιλότος Rafale θεωρώ πως είναι το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο. Πρόκειται για μαχητικό που αποτελεί «ρυθμιστή του παιχνιδιού» (game changer)», τονίζει Γάλλος πιλότος που βρέθηκε αυτές τις μέρες στη μελλοντική «φωλιά» των ελληνικών Rafale.

Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Επίσης, υπενθυμίζουμε πως τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν στην Ελλάδα φέροντας όλο τον πανίσχυρο πλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

rafale6.jpg

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, η αγορά των Rafale από τη Χώρα μας να έχει προκαλέσει εφιάλτες στο καθεστώς Ερντογάν, που βλέπει ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής να πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας δη,ιουργεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, μιας και η γαλλική πολεμική αεροπορία σκοπεύει να έχει συχνή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη έχει συμφωνηθεί η γαλλική συμμετοχή με 12 αεροσκάφη στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα βρίσκεται νοτίως της Κρήτης στα τέλη Φεβρουαρίου, με ελληνική φρεγάτα να εντάσσεται στη δύναμη κρούσης του.

Ικανοποίηση στο ελληνικό «Πεντάγωνο»

Στο υπουργείο Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας η ικανοποίηση είναι τεράστια, με τον υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει στις δηλώσεις του από την 114 ΠΜ ότι «Ελλάδα και Γαλλία έχουν σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο». ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στον χαιρετισμό του, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καλωσόρισε τη γαλλική αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε στενούς συμμάχους την Ελλάδα και τη Γαλλία. «Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα από την άσκηση SKYROS, όπου συμμετέχουν τόσο Η Αεροπορία όσο και το Ναυτικό», είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο Στρατηγός χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία την άσκηση «για να δούμε από κοντά τα Rafale και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το αεροσκάφος, που σύντομα θα χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας». Επιπλέον, ο κ. Φλώρος τόνισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαίκή χώρα που αποκτά Rafale – κάτι που πολλαπλασιάζει την ισχύ μας - ενώ δήλωσε ότι υπάρχει κοινή θέληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της άσκησης «SKYROS», ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Τέτοιες ασκήσεις, δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες και Γάλλους πιλότους να πετάξουν μαζί. Να δουλέψουμε ως ομάδα και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά. Με ρεαλιστική εκπαίδευση, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε», σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΑ. Αναφερόμενος στην απόκτηση των Rafale, το «πρώτο γεράκι» της HAF, κ. Γεώργιος Μπλιούμης, υπογράμμισε ότι μπορούν να καταφέρουν «στρατηγικά πλήγματα καθώς έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή μας», τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΑ.

«Ελπίζω ότι θα δούμε περισσότερα RAFALE στον Ελληνικό ουρανό, περισσότερες γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα, γιατί είναι πεπεισμένος ότι έτσι γινόμαστε συμπολεμιστές. Όπως λέμε, υπουργέ, Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία», είπε με νόημα ο Γάλλος πρέσβης, Πατρίκ Μεζονέβ, στέλνοντας «σήμα» για την αγορά από τη χώρα μας των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, για τις οποίες η Αθήνα περιμένει τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Παρισιού.

Τα επόμενα βήματα

Τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί που θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται πάνω στο νέο ελληνικό υπερόπλο.

Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις εν ενεργεία Έλληνες πιλότοι, δύο από τα μαχητικά Mirage 2000-5 και δύο από τα F-16. Οι 4 χειριστές θα πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως εμπειρία (τουλάχιστον 800 ώρες πτήσης), να είναι εκπαιδευτές τουλάχιστον κατηγορίας «Β», να έχουν χαρακτηριστεί ως Mission Commander (Αρχηγός Αποστολής) και να είναι απόφοιτοι της 72ης έως και της 77ης σειράς της Σχολής Ικάρων.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι Σμηναγοί ή Επισμηναγοί που θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πιθανό, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να μεταβεί στο Mont de Marsan και η δεύτερη «φουρνιά» Ελλήνων χειριστών, οι οποίοι θα είναι επίσης τέσσερις, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό των οχτώ πιλότων που θα κληθούν να μάθουν πρώτοι τις δυνατότητες και τα «μυστικά» του νέου ελληνικού υπερόπλου και στη συνέχεια θα τα μεταλαμπαδεύσουν σε Έλληνες Ίκαρους.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και η επιστροφή των Ελλήνων χειριστών στην Τανάγρα αναμένεται να γίνει μαζί με την έλευση των πρώτων ελληνικών πλέον Rafale στην χώρα μας, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.