ΕΘΝΙΚΑ

Στρατός Ξηράς: Ώρα... ενίσχυσης! Τα φονικά αντιαρματικά «MILAN» που θα «κλειδώσουν» Έβρο και νησιά

Στρατός Ξηράς: Ώρα... ενίσχυσης! Τα φονικά αντιαρματικά «MILAN» που θα «κλειδώσουν» Έβρο και νησιά

Την ώρα που οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών, η Ελλάδα ενισχύει το Αιγαίο και τον Έβρο με πανίσχυρα οπλικά σύστήματα - Τι μπορούν να προσφέρουν τα αξιόπιστα MILAN.

Οι συνεχόμενες κρίσεις με την Τουρκία και η εμμονική τακτική του καθεστώτος Ερντογάν στις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Χώρα μας και της Κύπρου, έχουν αναδείξει την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των συστημάτων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς μόνο αγορά νέων όπλων, αλλά, περιλαμβάνει και τη διατήρηση των υπαρχόντων σε άριστη επιχειρησιακή κατάσταση. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το ΓΕΕΘΑ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την περιρρέουσα γεωπολιτική κατάσταση όσο και τα διατιθέμενα οικονομικά κονδύλια, σχεδιάστηκε ταχύτατα και σταδιακά υλοποιείται σε τρεις άξονες:

  • τη διατήρηση του αξιόμαχου των υπαρχόντων συστημάτων και μέσων και τη βελτίωση/αναβάθμιση των εγκαταστάσεων,
  • τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και
  • την απόκτηση νέων.

Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη λάβει τον δρόμο της τελικής υλοποίησης, με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Άμυνας να προχωρά πλέον στην τελική συμβασιοποίηση των προγραμμάτων. Η απόκτηση μιας μοίρας 18 υπερσύγχρονων μαχητικών RAFALE, η εν συνεχεία υποστήριξη των Mirage 2000, o εκσυγχρονισμός των F-16 στην έκδοση των Viper, «έτρεξαν» γρήγορα και υλοποιήθηκαν σε εντυπωσιακά μικρούς χρόνους, πολλαπλασιάζοντας κατακόρυφα το επιχειρησιακό όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία εποχή που το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Παράλληλα όμως, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι διαδικασίες για την ένταξη στον Στόλο τεσσάρων ολοκαίνουριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υπαρχουσών φρεγατών ΜΕΚΟ.

Πλέον όμως ήρθε η ώρα και του Στρατού Ξηράς, ο οποίος θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Μεταξύ αυτών, το εξαιρετικά σημαντικό υποπρόγραμμα προμήθειας κατευθυνομένων βλημάτων MILAN, με το ΓΕΣ να έχει λάβει την απόφαση από τον Μάρτιο του 2020 και την ΓΔΑΕΕ να προκηρύσσει τον διαγωνισμό υπ’ αριθ. 02/2021 την 1η Μαρτίου 2021.

Το υποπρόγραμμα περιλαμβάνεται στον Τριετή Προγραμματισμό Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ) για τα έτη 2021-2023 που έχει εγκρίνει το ΣΑΓΕ και ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 300 αντιαρματικών βλημάτων MILAN.

Η διαθέσιμη πίστωση ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ, με έναρξη χρηματοδότησης το 2021, ή εναλλακτικά το αντίστοιχο έτος εντός του οποίου θα καταστεί δυνατή η διάθεση των απαιτουμένων πιστώσεων για την υπογραφή της σύμβασης και αναλύεται κατ’ έτος σε:

α. 1 ο έτος : 3.000.000,00 €
β. 2 ο έτος : 3.000.000,00 €
γ. 3 ο έτος : 3.000.000,00 €

Στα εν λόγω ποσά συμπεριλαμβάνονται ΦΠΑ 24%, κρατήσεις 4,096% , φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που επιβαρύνουν την προμήθεια.

Οι δυνατότητες του αντιαρματικού συστήματος MILAN

Η ονομασία του αντιαρματικού ΜΙLΑΝ προέρχεται από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων (Missile d’ Infanterie Leger Antichar) και κατασκευάζεται από την Euromissile, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής Aerospatiale και της γερμανικής MBB. Ο αρχικός σχεδιασμός ξεκίνησε από τη γαλλική πλευρά, στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με γραμμές παραγωγής στη Γαλλία, τη Γερμανία και τέλος -κατόπιν αδείας- και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η μέθοδος καθοδήγησης του πυραύλου είναι τύπου SACLOS (semi-automatic command to line-of-sight), που σημαίνει ότι ο χειριστής το μόνο που κάνει είναι να κρατά το σταυρόνημα πάνω στο στόχο. Οι εντολές καθοδήγησης μεταφέρονται μέσω ενσύρματης ζεύξης (ζεύγος χάλκινων καλωδίων), ενώ το σύστημα εγκλωβισμού χρησιμοποιεί αισθητήρα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Έχει μέγιστη ακτίνα δύο χιλιομέτρων, τα οποία καλύπτει μέσα σε 12,8 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 200 μ./δευτ. Η διατρητική ικανότητα του πυραύλου της έκδοσης ΜΙLΑΝ 1 φτάνει τα 600 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα. Συνεπώς καταστρέφει κάθε άρμα δεύτερης γενιάς.

Το όπλο διατηρεί επίσης περιορισμένη δυνατότητα χρήσης εναντίον ελικοπτέρων και γενικά μικρής ταχύτητας και χαμηλού ύψους στόχων. Το μέγιστο ύψος που μπορεί να βληθεί αιωρούμενος στόχος είναι 380 μέτρα με μέγιστη ακτίνα δράσης τα 1.800 μέτρα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Ε.Σ. προμηθεύτηκε νυκτερινές διόπτρες τύπου ΜΙRΑ, που επιτρέπουν την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση των εκτοξευτών καθ’ όλο το 24ωρο.

H προδιαγραφή για διπλή εκρηκτική κεφαλή (tandem) και διάτρηση τουλάχιστον 700 χιλ. σε RHA, παραπέμπει στις εκδόσεις MILAN 2T και MILAN 3. Στο MILAN 3, υπάρχουν δύο κεφαλές HEAT η μία πίσω από την άλλη. Η πρόσθια, που είναι μικρότερη, επιτυγχάνει διάρτηση και εκτόνωση της εκρηκτικής ενεργητικής θωρακίσεως (ERA) ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλή ώστε να διατρήσει την συμβατική θωράκιση του άρματος που βρίσκεται από πίσω. Αντιθέτως, στο βλήμα MILAN 2T υπάρχει στο ρύγχος ένα αιχμηρό εκρηκτικό γέμισμα που βελτιώνει την διατρητικότητα σε 880 χιλ. σε RHA.

Ωστόσο, και στην περίπτωση του MILAN 2T πηγές αναφέρουν ικανότητα διατρήσεως και ERA όμως, για να εξελιχθεί κατόπιν το MILAN 3, σημαίνει ότι το πρώτο ίσως δεν είχε απολύτως ικανοποιητική απόδοση έναντι προστασίας από ERA. Ως εκ τούτου, τις περισσότερες πιθανότητες προμήθειας συγκεντρώνει η έκδοση MILAN 3. Το βλήμα MILAN 3 βρίσκεται σε υπηρεσία και με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Το όριο ζωής των βλημάτων, δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 10 χρόνων από το έτος κατασκευής (σε συνθήκες εναποθήκευσης), με δυνατότητα επέκτασης ορίου ζωής άνω των 10 ετών, κατόπιν περιοδικών ελέγχων αξιοπιστίας των βλημάτων, είτε από τον προμηθευτή είτε από προσωπικό του Ελληνικού Στρατού, το οποίο ο προμηθευτής θα εκπαιδεύσει με δικό του κόστος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Οριστικό: Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες