ΕΘΝΙΚΑ

Νέοι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»: Ο Ερντογάν προκαλεί με γεωτρύπανα και μεταναστευτικό

Νέοι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»: Ο Ερντογάν προκαλεί με γεωτρύπανα και μεταναστευτικό
AP

Στρατηγική όξυνσης των εντάσεων φαίνεται να ακολουθεί εκ νέου η Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως «αιχμές» τα ερευνητικά γεωτρύπανα και το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε την επιστροφή του γεωτρυπάνου «Γιαβούζ» στις «προγραμματισμένες εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι το «Γιαβούζ» αγνοώντας πλήρως τις διεθνείς συνθήκες για πολλούς μήνες βρισκόταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας, ενώ αποσύρθηκε στη συνέχεια λόγω «εργασιών συντήρησης».

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το τουρκικό πλοίο αναμένεται να πλεύσει και πάλι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια στιγμή μάλιστα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό.

«To Oruc Reis συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, η Άγκυρα συνεχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό: Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο επεισόδιο με παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο. Η πρόκληση κατεγράφη σε φωτογραφίες και βίντεο, που δείχνουν τη συνεχιζόμενη επιχείρηση των Τούρκων λιμενικών να ωθήσουν τις βάρκες των μεταναστών προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Μετανάστευσης αναμένεται να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θα περιγράφει τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση, να επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Επίσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εκτός από τις ακραίους χειρισμούς που διακινδυνεύουν ένα θαλάσσιο ατύχημα, η τουρκική ακτοφυλακή με διαδοχικές απόπειρες παραβίασης, δοκιμάζει από το βράδυ της Πέμπτης το ελληνικό σύστημα επιτήρησης.

Τουρκικά σκάφη επιδίδονταν σε σειρά προσπαθειών να προωθήσουν λέμβους με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι απόπειρες ήταν ανεπιτυχείς, καθώς τα τουρκικά σκάφη βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού.

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τρίπολη, στην οποία θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα μεταβεί και στην Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.