ΕΘΝΙΚΑ

Αφγανιστάν: Ο πρώτος απεγκλωβισμός Έλληνα πολίτη από την Καμπούλ

Καμπούλ
Επιβεβαίωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την επιτυχή επιχείρηση
AP Images

Αφγανιστάν: Με μήνυμά του στα social media, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την επιτυχημένη επιχείρηση, με τον απεγκλωβισμένο Έλληνα υπήκοο να βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ μαζί με ανθρώπους της ελληνικής πρεσβείας.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που ανέκυψαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ήταν το μέλλον των ανθρώπων που ήθελαν να διαφύγουν από τη χώρα φοβούμενοι για την τύχη τους. Ειδικότερα για ανθρώπους που είτε είχαν αλλάξει πλέον υπηκοότητα, έχοντας μεταναστεύσει στο παρελθόν από τη χώρα, είτε συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις που βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, η κατάσταση προμηνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και για αυτό οι περισσότερες χώρες, ιδίως τα μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδειξαν ιδιαίτερη ζέση στο να καταφέρουν να πάρουν με ασφάλεια από την Καμπούλ και τις άλλες πόλεις τους συγκεκριμένους πολίτες.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και ο Agajan Farhad, ο οποίος είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα και βρέθηκε «εγκλωβισμένος» στην Καμπούλ τα τελευταία 24ωρα. Όπως, όμως, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ο Agajan Farhad μετά από μέριμνα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Πακιστάν, όπου βρίσκονται πλέον μαζί του μέλη της ελληνικής πρεσβείας για να ετοιμάσουν την επιστροφή του στην Αθήνα.

«Yστερα από συνεννοήσεις με ΥΠΕΞ Κρατών-Μελών της ΕΕ, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Πρεσβείας. Στελέχη της Ελληνικης Πρεσβειας βρίσκονται μαζί με τον κ. Farhad και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Η πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν - Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό

Αφγανιστάν: Διπλωματικό διάλογο με τους Ταλιμπάν θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση