ΕΘΝΙΚΑ

Εγκάρδια συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

Εγκάρδια συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρίσταται με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής για τον Αραβικό Κόσμο.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον αραβικό κόσμο, με έμφαση στη Συρία, το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία δεκαετία, «από την οικονομία και τον τουρισμό». Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα «αγκάθια» των δύο χωρών, σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα. «Πρέπει να αναπτυχθούν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές», υποστήριξε.

Για το Πατριαρχείο

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, στην ατζέντα των συνομιλιών εντάχθηκε και το ζήτημα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, ένα ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα δέχεται κριτική. Η αδυναμία της τουρκικής πλευράς να αναγνωρίσει τον «οικουμενικό» χαρακτήρα που έχει το Φανάρι αποτυπώνεται και στις αμερικανικές εκθέσεις για τη θρησκευτική ελευθερία.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν δείχνει ενόχληση για τις συγκεκριμένες επικρίσεις, καθώς υποστηρίζει ότι μία από τις μεγάλες αλλαγές που έχει πετύχει στη χώρα του αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Ερντογάν στο «Ντολμαμπαχσέ» και διήρκησε πάνω από μία ώρα. Αξιωματούχοι της τουρκικής πλευράς, που παρέστησαν στη συνάντηση, αναφέρουν στο ΑΜΠΕ ότι το κλίμα χαρακτηρίστηκε από εγκαρδιότητα και ειλικρίνεια, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο τούρκος πρωθυπουργός συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου μέχρι το αυτοκίνητό του.

Την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο.

Διαβάστε την δήλωση Παπανδρέου

Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και καλό φίλο, Recep Tayyip Erdogan, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως για τις εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο και, φυσικά, για τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία.

Εξάλλου, ο λόγος για τον οποίο είμαι εδώ, στην Τουρκία, είναι η συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προκειμένου να συζητήσουμε με τα κόμματα-μέλη μας από τις αραβικές χώρες, όπως και με άλλα μέλη μας, που ενδιαφέρονται και ανησυχούν για το θέμα αυτό, την ανάγκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης και αλλαγής σε πολλές χώρες, όπως και στη Συρία.

Ακολουθούμε και υποστηρίζουμε, βεβαίως, τις πρωτοβουλίες του Kofi Annan και του Αραβικού Συνδέσμου. Υποστηρίζουμε αυτό που επιχειρούν να κάνουν και πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει ανάγκη για ελεύθερες και ανοιχτές εκλογές στη Συρία, φυσικά, σε ένα κλίμα εκεχειρίας και με τη δυνατότητα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας - οι ανθρωπιστικές Οργανώσεις να έχουν πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Συρίας, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.

Με τον Πρωθυπουργό, βεβαίως, μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν στην περιοχή, για ευρύτερα θέματα, από το Ιράν μέχρι και την Αραβική Άνοιξη.

Έχω εργαστεί στο παρελθόν με τον Recep Tayyip Erdogan για τη βελτίωση των σχέσεών μας, τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου, οι σχέσεις αυτές δεν έχουν γίνει μόνο θερμότερες, αλλά έχουν επίσης αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, από την οικονομία μέχρι και τη συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα και οφείλουμε να γνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα. Συζητήσαμε γι’ αυτά, για το Κυπριακό, την υφαλοκρηπίδα, για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτά είναι θέματα που βρίσκονται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη, και θα πρέπει να προχωρήσουν οι δύο χώρες μας περαιτέρω και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

Ήταν μια πολύ θερμή και εποικοδομητική συνάντηση. Πιστεύω ότι ήταν μια θετική συνάντηση και για τα αναγκαία συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουμε ως Σοσιαλιστική Διεθνής.