ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Έξυπνη κίνηση! «Καπάρωσε» ολλανδικές φρεγάτες «Μ» και ναρκοθηρευτικά Alkmaar

Πολεμικό Ναυτικό: Έξυπνη κίνηση! «Καπάρωσε» ολλανδικές φρεγάτες «Μ» και ναρκοθηρευτικά Alkmaar

Η έξυπνη κίνηση από το ΓΕΝ που έχει βάλει στόχο να αλλάξει ριζικά το Στόλο – Πώς ήρθαν σε συμφωνία Αθήνα και Άμστερνταμ, με τη χώρα μας να… κλειδώνει τιμή και προτίμηση για εκσυγχρονισμένες φρεγάτες και ναρκοθηρετικά.

Με μεθοδικές, έξυπνες και κυρίως αποτελεσματικές κινήσεις συνεχίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την εξοπλιστική αντεπίθεση, ανανεώνοντας τη «φαρέτρα» και των τριών Κλάδων.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έχουν… μάτια και αυτιά ανοιχτά όχι μόνο για καινούργια οπλικά συστήματα, αλλά και για μεταχειρισμένα που μπορούν να δώσουν λύσεις σε τομείς που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Όπως έχουμε αναφέρει, το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτό που παίρνει τη μερίδα του λέοντος στο εξοπλιστικό «πακέτο», με τον Στόλο μας να χρειάζεται τονωτικές ενέσεις και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η υπόθεση της αγοράς νέων φρεγατών έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra να έρχονται το 2025 και να γίνονται η βασική μονάδα κρούσης του Στόλου μας.

Η υπόθεση των κορβετών «τρέχει» και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, με τις γαλλικές GoWind να έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των ιταλικών Doha και των ολλανδικών Sigma 10514. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ωστόσο δεν εφησυχάζουν και ελέγχουν κάθε δυνατή περίπτωση πλοίου ή οπλικού συστήματος που μπορεί να αποκτηθεί, ακόμα και μεταχειρισμένο από άλλες ναυτικές δυνάμεις. Οι συζητήσεις είναι σχεδόν καθημερινές στη λεωφόρο Μεσογείων, με τις πληροφορίες να βγαίνουν ωστόσο με το… σταγονόμετρο και τα ευχάριστα να μαθαίνονται όταν υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση των ολλανδικών φρεγατών κλάσης «M» και των ναρκοθηρευτικών κλάσης Alkmaar, με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, να μεταβαίνει την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες και να υπογράφει Letter of Interest για την πιθανή αγορά από το Πολεμικό μας Ναυτικό δύο φρεγατών κλάσης Μ και έξι ναρκοθηρευτικών κλάσης Alkmaar από το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας.

Για να εξηγήσουμε, το Letter of Interest αποτελεί συνυποσχετικό ενδιαφέροντος που υπογράφουν δύο χώρες και είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση ενός οπλικού συστήματος. Ελλάδα και Ολλανδία υπέγραψαν επομένως τη βούληση για αγοραπωλησία, με την Αθήνα ουσιαστικά να… καπαρώνει από τώρα τις φρεγάτες Μ και τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar για όταν θελήσει να τα αντικαταστήσει ο ολλανδικός στόλος.

Οι φρεγάτες Μ είναι τα πλοία κλάσης Karel Doorman, η Van Speijk(F828) και η Van Amstel(F831) οι οποίες επιχειρούν για το Ολλανδικό Βασιλικό ναυτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ και είχαν προταθεί στη χώρα μας από την ολλανδική κυβέρνηση, ως ενδιάμεση λύση αν η Αθήνα επέλεγε τις φρεγάτες Sigma και όχι τις Belh@rra.

Πρόκειται για «σκαριά» γνώριμα στο Πολεμικό Ναυτικό, μιας και αποτελούν εξέλιξη των φρεγατών S, τις οποίες διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Ελληνικός Στόλος από τις αρχές της δεκαετίας του 80’. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ολλανδικά πλοία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχουν ήδη ελεγχθεί εξονυχιστικά από ειδικό κλιμάκιο του ΓΕΝ.

Επίσης, υπάρχει πληροφορία πως εκτός των δυο Ολλανδικών φρεγατών τύπου «Μ», έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο απόκτησης για ακόμη δυο φρεγάτες επίσης «Μ» του βελγικού πολεμικού ναυτικού, σε πολύ καλή τιμή, γεγονός που καλοβλέπει το ΓΕΝ.

Όσο για τα έξι ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar, πρόκειται για μια πολύ έξυπνη κίνηση από το ΓΕΝ που ενισχύει την ελληνική φαρέτρα στον αντιναρκικό πόλεμο. Τα πλοία είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με σύγχρονο εξοπλισμό, οικονομικά και πολύ αξιόπιστα. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΔΑΕΕ έσπευσε να υπογράψει άμεσα το LOI στις Βρυξέλλες, με τον Ολλανδό ομόλογό του, Αντιναύαρχο A.J De Waard.

Ναρκοθηρευτικό κλάσης Alkmaar του ολλανδικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις του Πολεμικού Ναυτικού ήταν εξαιρετικές καθώς, τα πλοία όταν έρθουν στην Ελλάδα θα είναι «φορτωμένα» και με βαρύ οπλισμό και εκσυγχρονισμένα. Όσο για το κόστος, περίπου 80 εκατ. ευρώ για κάθε φρεγάτα «M», τιμή εξαιρετική για εκσυγχρονισμένα πλοία, με σύγχρονο ραντάρ, οπλισμό και ηλεκτροπτικά συστήματα. Τα ναρκοθηρευτικά θα κοστίσουν μόλις 3,5 εκ. ευρώ έκαστο, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει την ευκαιρία να ενσωματώσει, επίσης σε εξαιρετική τιμή και ειδικό Sonar, πολύτιμο όπλο στο αντιναρκικό πόλεμο.

Όπως φαίνεται, ο Στόλος μας αλλάζει ριζικά, εκσυγχρονίζεται και αποκτά πλοία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε όλους τους τομείς ναυτικού πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι… εκπλήξεις από το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, με τους επικεφαλής να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και για νέα οπλικά συστήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έληξε το θρίλερ στην Ιεράπετρα: Δεν αυτοκτόνησε ο συζυγοκτόνος

«Άτρωτοι» στον κορονοϊό - Το μυστικό των ανθρώπων που δεν αρρωσταίνουν ποτέ από Covid-19

Καιρός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας «Νέαρχος»