ΕΘΝΙΚΑ

Οικονόμου στο Newsbomb: Με θετική διάθεση η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν παρά τις δηλώσεις Τσελίκ

Οικονόμου στο Newsbomb: Με θετική διάθεση η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν παρά τις δηλώσεις Τσελίκ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν και εξήγησε τις θέσεις της Ελλάδας

Με θετική διάθεση προσέρχεται στο γεύμα που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά από το Newsbomb.gr.

Παράλληλα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ομέρ Τσελίκ, ότι «οι δηλώσεις Τσελίκ αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα που έχουν απαντηθεί και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης».

«Αντιμετωπίζουμε παρά τις διαφορές μας κοινές προκλήσεις» ειπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «δεν τρέφουμε αυταπάτες, Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες».

«Πάντα είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει και από τον διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει» κατέληξε στην απάντησή του στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του γεύματος Μητσοτάκη-Ερντογάν

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του».

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού».

«Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο» κατέληξε ανακοινώνοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Τσελίκ επιχειρώντας να προκαταλάβει το περιεχόμενο της ατζέντας της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, για την Άγκυρα ο φάκελος της Ελλάδας «είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, σχολίασε επίσης πως «Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί».

Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, ο κ. Τσελίκ σχολίασε «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών».

Κλείνοντας, ο Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ακόμα πως «Όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Διαβάστε επίσης:

Γεύμα Μητσοτάκη - Eρντογάν στις 13 Μαρτίου

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν – Επιβεβαιώνουν με προκλήσεις οι Τούρκοι