ΕΘΝΙΚΑ

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία
Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομάιο μετά το γεύμα με τον Ερντογάν
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν

Αμέσως μετά τo γεύμα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο συνάντηση σε καλό κλίμα καθώς λόγω των προκλήσεων που έχουν προκύψει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι απαραίτητο να εστιάσουν οι δύο χώρες σε αυτά που τις ενώνουν και να δοθεί έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας.

«Βάλαμε τα θεμέλια για καλύτερες σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η σημερινή συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών.

Το γεύμα με Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις κάτι που όπως έγινε γνωστό έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους.

Σύμφωνα μες πηγές οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον πόλεμνο στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση υπήρξε συναντίληψη για ορισμένα θέματα και συμφωνία να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στιος σχέσεις των δύο χωρών και να πέσουν οι τόνοι με την προώθηση θετικής ατζέντας.

Συμφώνησαν επίσης για τον νέο γύρο των διαβουλεύσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα γίνει στην Άγκυρα ενλω σε ότι αφορά την Ουκρανία υπήρξε κοινή στάση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους του πολέμου.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την βοήθεια τουρκικών Αρχών φυγαδεύτηκε μια Ελληνίδα από την εμπόλεμη περιοχή της Χερσώνας.

Η χαλαρή κουβέντα με θέα τον Βόσπορο

Οι δυο ηγέτες είχαν μια χαλαρή συζήτηση με θέα τον Βόσπορο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στο «βαρύ» πρόγραμμα που είχαν και οι δυο τις τελευταίες ημέρες ενώ σχολίασαν και μερικά από τα αξιοθέατα που είδαν από το παράθυρο του κτηρίου όπου παρατέθηκε το γεύμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «με όλα αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας». «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγοντας τον δρόμο για να περάσουν οι δυο ηγέτες στο τραπέζι. Ο διάλογος αναλυτικά:

Ερντογάν: Υπάρχει και μια υπόγεια διάβαση κάτω από το Βόσπορο.

Μητσοτάκης: Που είναι προς τα πίσω…

Ερντογάν: Πάει κάτω από τη θάλασσα.

Μητσοτάκης: Επιστρέψατε από την Αττάλεια πότε;

Ερντογάν: Χθες το βράδυ… Ηταν μια πάρα πολύ καλή επένδυση οι συναντήσεις στην Αττάλεια. Ηταν ένα πολύ καρποφόρο Φόρουμ. Ηταν μια παρα πολύ καλή ομάδα.

Μητσοτάκης: Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή μας

Ερντογάν: Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά, τώρα.