ΕΘΝΙΚΑ

Τα τέσσερα σενάρια που βάζουν φωτιά σε Αιγαίο, Έβρο και Θράκη

Τα τέσσερα σενάρια που βάζουν φωτιά σε Αιγαίο, Έβρο και Θράκη
Τα σενάρια ππυ μελετούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
INTIME

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαβάσει πολύ καλά τον Ερντογάν από την κρίση του 2020 στον Έβρο αλλά και από τις επιθετικές βόλτες του Oruc Reis και έχουν απαντήσεις για όλα τα ενδεχόμενα

Θεωρητικά στο στόχαστρο των ρητορικών απειλών της Άγκυρας έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την Τουρκία να αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση τους την οποία επιχειρεί να συνδέσει με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα σενάρια της άσκησης Efes η οποία πραγματοποιήθηκε στα τουρκικά παράλια πριν από λίγες ημέρες. Προφανώς και για όλα αυτά υπάρχει κόκκινος συναγερμός στο πολεμικό μας ναυτικό και επιτηρούνται καταλλήλως τα νησιά που έχουν στοχοποιηθεί από τους Τούρκους όπως για παράδειγμα η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο…

Ανώτατοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί θεωρούν πώς κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό διότι ξεπερνά την έννοια του θερμού επεισοδίου και ανάγεται στη σφαίρα της κανονικής πολεμικής σύρραξης. Μια τέτοια αεραποβατική ενέργεια σημαίνει πρακτικά πόλεμο και η απάντηση που θα δοθεί σε όποιον το επιχειρήσει θα είναι άμεση και συντριπτική.

Το ίδιο θα συμβεί και αν η Τουρκία αποπειραθεί να στήσει νέο σκηνικό Ιμίων, με τη στοχοποίηση κάποιας από τις χιλιάδες βραχονησίδες του Αιγαίου. Τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως θα ανατινάξουν και θα βουλιάξουν σε χρόνο dt οιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Τα πιθανότερα σενάρια έντασης

-Πιθανότερα σενάρια πρόκλησης επεισοδίου θεωρούνται, μεταξύ άλλων, η παρεμπόδιση αλλαγής φρουράς σε κάποιο από τα νησιά μας με το πρόσχημα ότι υπάρχει συνθήκη αποστρατιωτικοποίησης. Η παρεμπόδιση μπορεί να προκληθεί με ξαφνική έξοδο του τουρκικού στόλου σε κάποιο από τα νησιά μας. Και σε αυτό το σενάριο οι ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες και ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Γι’ αυτό άλλωστε τα πλοία του Π.Ν. είναι πλήρως εφοδιασμένα για τροφοδοσία αρκετών μηνών, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση και η ανοικτή απειλή των Τούρκων.

-Ένα ακόμη σενάριο για το οποίο η Αθήνα ετοιμάζεται είναι η έξοδος του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» το οποίο ενδέχεται να βρεθεί στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του παράνομου «τουρκολιβυκού» μνημονίου. Όπως συνέβη και το 2020, η ανάπτυξη του ελληνικού Στόλου θα είναι ταχύτατη με τις Μονάδες Επιφανείας, τα Υποβρύχια αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων να εγγυώνται ότι καμία περίπτωση παραβίασης ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει αποδεκτή.

-Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται και η προβοκάτσια με εργαλειοποίηση μεταναστατών οι οποίοι θα μπορούσαν να σταλούν με βάρκες σε κάποια ελληνική βραχονησίδα και στη συνέχεια οι τούρκοι να εμπλακούν υπό τη συνθήκη της διάσωσης. Η διεκδίκηση ρόλου στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο αποτελεί μια πάγια πρακτική της Άγκυρας και στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τα όρια ευθύνης του ελληνικού FIR.

-Τέλος η Αθήνα έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά της όχι μόνο στο Αιγαίο και στον Έβρο, αλλά και στη Θράκη. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα τουρκικών στοιχείων στην περιοχή που πυροδοτούν ένταση ακόμη και εναντίον Ελλήνων βουλευτών. Τις τελευταίες μέρες στο στόχαστρο ανθρώπων, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν προκαλέσει με θέσεις και κινήσεις τους στην περιοχή της Θράκης, βρέθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Βουλευτής δέχθηκε απειλές που χαρακτηρίστηκαν ως απειλή για την ζωή του μέσα από μια ανάρτηση που ανέβασε ο Φερούχ Οζκάν, ο οποίος έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν το πανελλήνιο με τις προκλητικές του δηλώσεις.

Ο τελευταίος, με καταγωγή από την Κομοτηνή, παρουσιάζεται ως πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Αυτόνομης Συνόδου Διαπραγμάτευσης Δυτικής Θράκης» και στο πρόσφατο παρελθόν είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει μέχρι και «διαπραγμάτευση» για «ειδικό καθεστώς» στην ελληνική Θράκη! Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχώς αθλιοτήτων ήρθε ως ράπισμα στο καθεστώς Ερντογάν μια ανοιχτή επιστολή προς τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, με την οποία απαντά στη ρητορική του αναθεωρητισμού και στις αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που προβάλλει η τουρκική ηγεσία.

Στην επιστολή αυτή αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων τα εξής: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε ανήκω στην αυτόχθονα φυλή των Πομάκων, την ύπαρξη της οποίας και εσύ αναγνώρισες στη διάρκεια της επίσκεψής σου στην Κομοτηνή στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017. Παρακολουθούμε με ανησυχία τον ολισθηρό δρόμο του επεκτατισμού στον οποίο βαδίζεις…».

Όλα τα παραπάνω μελετώνται προσεκτικά από την ελληνική διπλωματία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπάρχει 100% ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.