ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με την Ελλάδα

Ερντογάν: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με την Ελλάδα

Ταγίπ Ρεζέπ Ερντογάν: Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους για το θέμα των μαχητικών - Νέες σκληρές εκφράσεις για το Ισραήλ και τη Δύση

Συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Βερολίνο. Ο τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Γάζα αλλά και για τις σχέσεις με την χώρα μας.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε τη συζήτηση με τον πόλεμο στο Ισραήλ με μία επίθεση που συνοδεύθηκε από σκληρούς χαρακτηρισμούς στο Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ως εξής:

«Θα μιλήσουμε γι' αυτά στη διάσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς όπως είπε (ο κ. Μητσοτάκης) και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και της αγοράς, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε».

Όσον αφορά το θέμα των μαχητικών Eurofighter, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Είδατε τι μας είπε ο Γερμανός δημοσιογράφος για το θέμα αυτό στη διμερή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ο καγκελάριος δεν εμβάθυνε ποτέ σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, δεν σχολίασε αν θα μας δώσει τα Eurofighter ή όχι. Έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας με σαφήνεια. Αν μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, καλώς, αλλά αν δεν τα δώσουν, τότε δεν υπάρχει κάποια άλλη πόρτα που μπορούμε να χτυπήσουμε; Υπάρχουν πολλές. Θυμάστε έγινε με τα συστήματα αεράμυνας πριν από τους S400; Η Αμερική δεν παρείχε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να παρέχει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε S400. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο δυνατοί. Είμαστε στο δρόμο μας για να γίνουμε μια χώρα που παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Λαμβάνουμε μέτρα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας σε πολεμικά αεροσκάφη», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η χώρα του είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σκληρές εκφράσεις για το Ισραήλ και τη Δύση

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν έκανε επίθεση για άλλη μια φορά προς της Δύση για τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ, λέγοντας: «Όλος ο δυτικός κόσμος και η σταυροφορική ιμπεριαλιστική δομή είναι μαζί. Δυστυχώς, το είδα κατά την επίσκεψή μου (στη Γερμανία) χθες το βράδυ. Το είδα και στον Πρόεδρο. Στηρίζουν το Ισραήλ, ακριβώς όπως κάνουν με την Ουκρανία. Στέλνουν όπλα, λέγοντας πως το Ισραήλ αμύνεται. Ωστόσο, δεν λένε τίποτα για την αντίσταση της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ είναι, ξεκάθαρα, κράτος τρομοκράτης».

Ακόμη, τόνισε πως η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστραμμένων υποδομών, των νοσοκομείων και των σχολείων στη Γάζα αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, η χώρα του απευθύνει κάλεσμα για την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Χριστοδουλίδης: Έρχονται εμπειρογνώμονες για διερεύνηση των «Cyprus Confidentials»

Τούρκος Ναύαρχος: Κατασκευάσαμε νέα βάση βορειοανατολικά της Αμμοχώστου

«Ειδικές Επιχειρήσεις» μεταξύ του ελληνικού και του αμερικάνικου στρατού στη Μαγνησία (pics)