ΕΘΝΙΚΑ

Φυλάκιση Φρέντι Μπελέρη: «Αυτό είναι βιασμός», λέει ο γιος του

Φυλάκιση Φρέντι Μπελέρη: «Αυτό είναι βιασμός», λέει ο γιος του

Ο γιος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, τόνισε ότι «η αλβανική Δικαιοσύνη υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις», μιλώντας για την υπόθεση του πατέρα του.

Το ζήτημα με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος για περίπου οκτώ μήνες στις φυλακές Δυρραχίου, εξακολουθεί να απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα.

Ο γιος του, Πέτρος, χαρακτήρισε ως «απολυταρχικό καθεστώς» την κυβέρνηση Ράμα και προανήγγειλε έφεση στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων, που απέρριψε το αίτημα του πατέρα του για χορήγηση άδειας προκειμένου να ορκιστεί στο αξίωμα που τον εξέλεξαν οι συμπολίτες του. , μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου και στη συνέχεια θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόρριψης του αιτήματος. Η δίκη συνεχίζεται στις 19 Δεκεμβρίου και αναμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί συνεχώς η Δικαιοσύνη υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.

Κάθε φορά, ο Ράμα παρεμβαίνει με δηλώσεις του και προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πάμε την υπόθεση μέχρι τέλους», σημείωσε ο Πέτρος Μπελέρης.

«Το βέτο αποτελεί μονόδρομο»

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη επεσήμανε ότι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την άσκηση βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας είναι μονόδρομος. «Ύστερα από όλο αυτό το διάστημα που ο πατέρας μου βρίσκεται στη φυλακή, είναι μια κίνηση ευθύνης από την πλευρά της Ελλάδας και αναμενόμενη για μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν σέβεται τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου, το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εδώ και επτά μήνες έχει προφυλακίσει ένα στέλεχος της ελληνικής μειονότητας και η δίωξη εις βάρος του είναι δίωξη εις βάρος όλων των Ελλήνων της Αλβανίας. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα ήταν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αλβανίας σε αυτήν την προοπτική. Δυστυχώς, όμως, η εμπιστοσύνη και η προσπάθεια ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας φαίνεται ότι από την αλβανική πλευρά μεταφράστηκαν ως αδυναμία και ανοχή. Τώρα, όμως, κατάλαβαν, πήραν το μήνυμα», είπε ο κ. Μπελέρης.

«Είναι βιασμός»

Αυτά θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που η οικογένεια Μπελέρη θα περάσει χωρισμένη. «Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολα τα Χριστούγεννα, όπως δύσκολο ήταν και το καλοκαίρι. Κάθε μέρα στη φυλακή είναι δύσκολη, ειδικά αν βρίσκεσαι παράνομα εκεί», δήλωσε ο Πέτρος Μπελέρης και προσέθεσε:

«Αυτό που συμβαίνει είναι βιασμός του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, είναι βιασμός των Χειμαρριωτών, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τον δήμαρχο που εξέλεξαν, είναι βιασμός και του ίδιου του Δημάρχου, ο οποίος δεν βρίσκεται στη θέση που επέλεξαν οι συμπολίτες του».

Παράλληλα ο κ. Μπελέρης σχολίασε τον κατ’ οίκον περιορισμό που προωθείται για τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα, αλλά και τα επεισόδια με καπνογόνα μέσα στο αλβανικό Κοινοβούλιο. «Είναι και αυτά χαρακτηριστικά του απολυταρχικού καθεστώτος της χώρας, που απαγορεύει ακόμα και την είσοδο βουλευτών στο Κοινοβούλιο», σχολίασε.

«Ο Ράμα δεν θέλει αλλαγή εξουσίας στη Χειμάρρα»

Η οικογένεια Μπελέρη ξεκαθαρίζει ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ράμα είναι να μην αλλάξει χέρια ο Δήμος Χειμάρρας, καθώς τα τελευταία δώδεκα χρόνια διοικείται, όπως καταγγέλλουν, με σκανδαλώδη τρόπο και προς όφελος κυβερνητικών στελεχών, που έχουν βρεθεί με περιουσίες στην περιοχή.

«Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος διοικείται από τους ίδιους ανθρώπους, παρ’ ότι οι πολίτες έχουν εκλέξει άλλο δήμαρχο, τονίζει ο Πέτρος Μπελέρης, κάνοντας λόγο για αλλαγή ιδιοκτησιών με πλαστογραφημένα έγγραφα. «Υπάρχει συγκεκριμένο σκάνδαλο με έναν βουλευτή, ο οποίος έχει παντρευτεί μία πρώην Υπουργό και απέκτησε μέσω πλαστογραφίας οικόπεδο στη Χειμάρρα 5.000 στρεμμάτων, ενώ ο ιδιοκτήτης είχε μόνο 1.000 μέτρα», αναφέρει.

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας χρηματίστηκε από την Αστυνομία

Η δίκη του Φρέντι Μπελέρη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας -αδελφός του βασικού μάρτυρα που καταγγέλλεται για χρηματισμό- δεν εμφανίστηκε να καταθέσει.

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων και προφυλακίστηκε με απόφαση δικαστηρίου του Αυλώνα.

Η δίκη του ξεκίνησε στα Τίρανα στις 12 Οκτωβρίου και κατά την εξέτασή του ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από την Αστυνομία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, ο εν λόγω μάρτυρας έλαβε ποσό περίπου 7.000 ευρώ.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας έχει ήδη συμπληρώσει επτά μήνες στη φυλακή και δεν έχει ορκιστεί στο αξίωμά του. Παρά τις πιέσεις της Ελλάδας, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπόθεση κάνοντας λόγο για διμερές ζήτημα που πρέπει να αποσυνδεθεί από τις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές ειδήσεις