ΕΘΝΙΚΑ

Ρώσοι και Έλληνες τίμησαν μαζί τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Ρώσοι και Έλληνες τίμησαν μαζί τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκαν στο Ναύπλιο οι τιμητικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 185 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», το Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας της Ρωσίας και το Ρωσικό Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, σε συνεργασία και με το Δήμο Ναυπλιέων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και πρόεδρος του ιδρύματος Κέντρο Εθνικής Δόξας και του ιδρύματος Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, Βλαντίμιρ - Ιβάνοβιτς Γιακούνιν, ο αρχηγός του ρωσικού στόλου ναύαρχος Βίκτωρ Τσερκόφ, ο αρχηγός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Άγγελος Αποστολάκης, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, η πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μαίρη Μαρούλη - Ζηλεμένου και πλήθος πολιτών από την αργολική πρωτεύουσα.

Αρχικά, στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του θεοφιλέστατου επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου και στη συνέχεια προ του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, άγημα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και η μπάντα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απέδωσαν τιμές, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και έγιναν ομιλίες όπου εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του σημείωσε ότι «Ρώσοι και Έλληνες τιμάμε τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και εξέχοντα διπλωμάτη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ι. Καποδίστρια κι εδώ στο Ναύπλιο, στον τόπο του ύψιστου θριάμβου και της μαρτυρικής θυσίας του Ι. Καποδίστρια, καλωσορίζω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας» και συνεχάρη τους φορείς από την Ελλάδα που συνέβαλαν στην οργάνωση των εκδηλώσεων στο Ναύπλιο και την Αθήνα.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «η εμβληματική προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια είναι μια διαχρονική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Επεσήμανε ότι «οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο καλό επίπεδο, με προοπτικές ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης και εμβάθυνσης» και συμπλήρωσε ότι «η ζωή και το έργο του Καποδίστρια λειτουργούν ως ηχηρή υπενθύμιση του εποικοδομητικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία».

Ο Γιάννης Ανδριανός υπογράμμισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε ξανά σε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων και ανταγωνισμού, και η παρακαταθήκη του Καποδίστρια μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι ακόμη και στο πιο δύσκολο περιβάλλον είναι δυνατόν, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προαχθεί το δίκαιο, ο αλληλοσεβασμός, η συνεργασία για την κοινή προκοπή. Σ' αυτή την κατεύθυνση, θέλω να εξάρω τη στενή συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για συνεργασία που εδράζεται σε πολύ βαθιές ρίζες». Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε ότι οι σημερινές και οι αυριανές εκδηλώσεις στην Αθήνα μπορούν να αποτελέσουν την ισχυρή βάση μιας ακόμη εντονότερης και παραγωγικότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, «ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα έχει γίνει πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις, με σημαντικές ευκαιρίες σύναψης οικονομικών συμφωνιών προς αμοιβαίο αναπτυξιακό όφελος».

Ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και πρόεδρος του ιδρύματος Κέντρο Εθνικής Δόξας και του ιδρύματος Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, Βλαντίμιρ - Ιβάνοβιτς Γιακούνιν, σημείωσε ότι «αντιπροσωπεύω το ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, που έχει πολύ πατριωτικό πρόγραμμα, δηλαδή υπενθυμίζει πολύ γνωστά ονόματα της πατρίδας μας». Σκοπός - πρόσθεσε - του προγράμματος αυτού είναι να παρουσιάσουμε στο κοινό γνωστά ονόματα ανθρώπων που έχουν συμβάλει πολύ στον αγώνα της Ρωσίας. Σήμερα, όπως ανέφερε, μιλάμε πολύ για τον διάλογο των πολιτισμών. Όταν ζούσε ο Ι. Καποδίστριας στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ήταν και οι Σέρβοι και οι Έλληνες και πολλά έθνη. Ο Ι. Καποδίστριας ήταν ένα μεγάλο εξαιρετικό ηρωικό πρόσωπο με πολλές αρετές και αυτός θεωρούσε την Ρωσία δεύτερη πατρίδα του, παρόλο που ήταν Έλληνας.

Ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν επεσήμανε ότι, Ρώσους και Έλληνες ενώνει όχι μόνο η ορθοδοξία, αλλά και το σύνθημα που ακολούθησε ο Καποδίστριας «πίστη και τιμή» κι αυτό το σύνθημα, είπε, νομίζω ότι είναι επίκαιρο και στην εποχή μας. Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για το αν υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στο σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου, απάντησε με νόημα ότι «αυτό εξαρτάται μόνον από εσάς». Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, σημείωσε ότι αποτελεί σήμερα μια ιδιαίτερη ημέρα για το Ναύπλιο και καλωσόρισε στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας τα δύο μεγάλα ιδρύματα από τη Ρωσία και το ίδρυμα Ευρωπαϊκών Μελετών Καποδίστριας.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι το Ναύπλιο έχει συνδέσει την ιστορία του και το όνομά του με τον Ι. Καποδίστρια, ο οποίος με τα πολλά του χαρίσματα συνέβαλε τα μέγιστα στην ελευθερία και την οργάνωση της νεότερης Ελλάδας. Επίσης, ανέφερε ότι οι σημερινοί εορτασμοί ενδυναμώνουν τις ελληνορωσικές σχέσεις και τόνισε ότι η παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας έρχεται να αναθερμάνει τις σχέσεις με το φίλο ρωσικό λαό.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Βουλευτικό με βραβεύσεις μαθητών σχολείων του Ναυπλίου, που πήραν μέρος σε διαγωνισμό που οργάνωσε για τον Ι. Καποδίστρια, το Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας της Ρωσίας και το Ρωσικό Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, ενώ στην πλατεία Συντάγματος η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε συναυλία με γνωστές ελληνικές και ξένες μελωδίες.

Πηγή φωτογραφιών: Αργολικές Ειδήσεις