ΕΘΝΙΚΑ

Βαρθολομαίος: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει

Βαρθολομαίος: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει

Βέβαιος ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στην Μονή της Αγίας Τριάδος στην Χάλκη, την ημέρα της εορτής του ιδρυτή της Μονής, Ιερού Φωτίου.

«Η ελπίς ου καταισχύνει» τόνισε ο Πατριάρχης. «Ένα Κράτος, μία Κυβέρνησις, μία χώρα η οποία επιθυμεί την ένταξή της εις την οικογένειαν της Ευρώπης, εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, δεν ημπορεί να επιμείνη επί πολύ ακόμη πεισμόνως εις την συντήρησιν αυτής της αδικίας, η οποία έγινε εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις βάρος της Ομογένειας, εις βάρος του πολιτισμού και των γραμμάτων εδώ περίπου και μισό αιώνα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Θα έλθη η ημέρα κατά την οποίαν, θα εορτάσουμε την επαναλειτουργίας της Σχολής μας, διά να πούμε το "άρατε πύλας", άρατε πύλας οι Άρχοντες ημών», είπε ο Πατριάρχης.

Στην εκδήλωση παρέστη και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι η επαναλειτουργία τη Θεολογικής Σχολής «δεν είναι μόνο ένα θέμα Ελλάδος και Τουρκίας, είναι ένα οικουμενικό θέμα, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θέλω να Σας υποσχεθώ ότι και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρχει ένα πρόσθετο ψήφισμα το οποίο θα πιέσει την κυβέρνηση της Τουρκίας για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε την Χάλκη ανοιχτή», είπε η κα Μπακογιάννη.